Un celebru monument din România va fi închis pentru turiști 16 luni. Cetatea Poenari intră în refacere

10 noiembrie 2021 17:42   Național
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai importante monumente din România, celebra cetate Poenari nu va mai putea fi vizitată până în 2023. Cetatea Poenari va intra într-un amplu program de conservare și reabilitare care va dura 16 luni și va costa aproape 21 de milioane de lei.

Monumentul Cetatea Poenari este administrat de Consiliul Județean Argeș și pentru reabilitarea sa a fost organizată în această vară o licitație. Luni, 8 noiembrie, a fost predat monumentul firmei care a câștigat proiectul finanțat din fonduri europene și care se numește oficial ”Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”. 

De ce se închide 16 luni Cetatea Poenari 

“Cetatea Poenari este printre cele mai importante obiective turistice din Argeș. În vremuri normale, la Cetatea Poenari urcau peste 100.000 de turiști pe an, iar în 2020, în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de COVID, au fost în jur de 80.000 de turiști. Pe perioada execuției lucrărilor, accesul turiștilor va fi restricționat. Proiectul pe care îl avem acum va contribui la dezvoltarea comunității, prin creșterea atractivității turistice și investiționale și prin revitalizarea economică și social-culturală”, a declarat pentru curier.ro, Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeş. Lucrările sunt realizate de firmele: SC EURAS SRL și SC ARHING SRL.Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție lucrări este de 20.133.693,14 lei cu TVA. 

Ce lucrări se vor face la Cetatea Poenari 

Lucrările propuse vizează o suprafaţa de 1.897 mp, cuprinzând suprafața construită a cetății şi calea de acces pietonală (scări) existentă. Se vor executa următoarele lucrări: 

- reabilitarea zidurilor prin îndepărtarea mortarelor necorespunzătoare preparate cu ciment, înlocuirea cărămizilor degradate;  

-refacerea protecției părții superioare a zidurilor 

-restaurarea pavimentelor și pardoselilor degradate cu materiale similare celor originale;  

-restaurarea eventualelor componente artistice din piatră, a tuturor spațiilor de uși si ferestre și/sau reîntregirea acestora după caz 

- reîntregirea parțială pe verticală și orizontală a unor ziduri, pe baza rezultatelor studiilor arheologice si istorico – arhitecturale, cu marcarea intervențiilor, pentru protecția vizitatorilor. După aproape 40 de ani de folosință permanentă (chiar dacă sezonieră) și expunere într¬ un mediu de climă aspră, montană, sistemul de circulație și acces la cetate s-a păstrat, pe majoritatea traseului, în limita acceptabilului.  

- lucrări de refacere a sistemului de acces și circulație în cetate și zona adiacentă 

- reparații la balustradele metalice  

- reabilitarea platformelor belvedere, a porților de acces și a podețelor din lemn. 

Ce trebuie să știi despre Cetatea Poenari 

Cunoscută sub numele de ”Cetatea lui Țepeș”, monumentul se află pe vârful Muntelui Cetăţuia, într-un cadru natural fortificat, la o distanţă de 25 km faţă de municipiul Curtea de Argeş. Cetatea a primit numele de Poenari, așa cum este trecută în izvoarele vremii, cât şi în istoriografia de specialitate, după satul din apropiere, aflat la circa 6 km depărtare. Deşi cetatea este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poenari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, conform cetateapoenari.ro. Potrivit arheologilor, lipsa materialelor mai târzii decât a doua jumătate a secolului al XVI-lea, confirmă indicaţiile documentare asupra încetării folosirii sale în a doua jumătate a acelui veac. Ridicată foarte probabil de primii Basarabi, cetatea a avut, de-a lungul timpului, o utilizare complexă, servind ca loc de adăpostire a domnilor, a vistieriei ţării, dar şi de temniţă pentru boierii vinovaţi 

Citiți și

Poftiți la Cetatea Făgăraş, unul dintre cele mai frumose castele din lume!

Hai la fortăreaţă! Turiştii au luat cu asalt Cetatea Devei

Mai multe