«Un curs de 5 lei/€ m-ar lăsa fără casă»

17 mai 2012 17:04   Național
Ultima actualizare:

Cursul bate record după record şi se apropie de 4,5 lei pentru un euro. Ieri, BNR a afişat un curs de 4,4435 lei/euro, în uşoară scădere faţă de zilele precedente. Cei mai pesimişti spun însă că euro va ajunge la cifră rotundă - 5 lei! Şi asta în numai câteva luni.

„Am o rată de 200 de euro, lunar, la care mai am de plătit aproape 10 ani. De la 800 de lei, cât plăteam în lei acum câteva luni, am ajuns la 880 de lei. Dacă euro sare la 5 lei, o să am de plată 10 milioane lunar. Exclus! De unde să scot atâţia bani? În ritmul ăsta, îmi pierd casa", ni se plânge Mihai Gheorghiţă, un bucureştean în vârstă de 42 de ani.

Bărbatul are toate motivele de îngrijorare. Bine n-are cum să fie! Iată ce ne spune şi analistul economic Ilie Şerbănescu: "De suferit vor avea cei cu credite în euro şi importatorii... Restul populaţiei nu are de ce să se teamă. Preţurile nu cresc dacă nu există cerere. Facturile, însă, sunt o mare problemă, pentru că nu este normal ca în România, unde plăţile se fac în lei, facturile să vină în euro. Este o ilegalitate!".

Iată ce spun specialiştii

Click! a solicitat părerea mai multor experţi pe marginea cursului valutar! Prognozele sunt mai mult pesimiste.

 „Cursul va urca la 4,5 lei/euro în această vară. Va rămâne la acest nivel până în martie 2013", anticipează analiştii băncii ING.

 „Euro ar putea ajunge la 4,5 lei", este şi prognoza BCR, făcută chiar de la începutul lunii mai. „Moneda naţională ar putea fi tranzacţionată la nivelul de 4,5 lei pentru un euro, în cea mai mare parte a anului 2012, pe fondul unei creşteri economice în jurul a 1 la sută din PIB şi cu o inflaţie care îşi va inversa trendul pe creştere, în a doua parte a anului, dar în intervalul ţintit de Banca Naţională", a spus economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Cel mai pesimist pare a fi analistul Ionel Blănculescu: „România va fi într-o profundă criză economică până în 2015, în condiţiile în care din 2012 statul va începe să plătească împrumutul de la FMI şi de la celelalte instituţii internaţionale. Bugetul va fi extrem de restricţionat. După cum analiştii economici internaţionali ne anunţau deja, următoarea criză care ne paşte este în perioada anilor 2012-2013 şi se numeşte criza datoriilor".

Facturile şi ratele cresc de la o zi la alta

De la începutul anului şi până în prezent, facturile la telefonie, care sunt calculate în euro, au crescut văzând cu ochii. La fel şi ratele la bancă, pentru cei care au luat credite în euro.

Răzvan Vasiliev (38 de ani): „Cea mai mare greşeală pe care am făcut-o a fost să iau creditul de la bancă în euro. Dar nu cred că se putea altfel. Băncile ne-au păcălit, ce să mai. Cel mai bine, dacă tot vrei să iei credit, este să-l iei în lei, în moneda în care îţi primeşti salariul".

Ionuţ Matei (23 de ani): „Deci o să plătesc mai mult la telefon. Atunci închid abonamentul şi trec pe pre-pay: cine are nevoie de mine mă sună. Problema e că se vor scumpi şi altele când va creşte euro. O să ajungem să dăm 10 lei pe o apă plată".

Ioana Popescu (27 de ani): „Nu mă afectează, deocamdată. Nu am credite la bănci, nu am facturi în euro. Eu primesc salariul în lei şi mă descurc cu ei. Nici nu ştiu cât e euro sau cât va ajunge şi, sincer, nici nu mă interesează".

Marin Borduf (39 de ani): „Or să explodeze preţurile. Sunt norocos că nu am de dat bani la bănci, dar o să simţim toţi efectele: preţuri mai mari, facturi mai mari, totul se va scumpi, pentru că aproape tot, de la mâncare la servicii, vine de afară. Când imporţi scump vinzi mai scump".

Mai multe