Un individ s-a dat drept o cântăreață din Republica Moldova și a obținut mii de euro de la doi bărbați pe care i-a „sedus”

27 martie 2021 21:07   Național
Ultima actualizare:

Un bărbat din Suceava a fost trimis în judecată pentru fraudă informatică după ce, folosind pozele unei cântărețe din Republica Moldova, a deschis un cont de Facebook şi a sedus doi bărbaţi de la care a obţinut mii de euro.

Bărbatul acuzat că a folosit pozele cântăreței Adrianei Ochişanu şi a deschis un cont de Facebook, obţinând astfel mii de euro escrocând mai mulți bărbați a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Ancheta a fost deschisă în urma plângerii unui  bărbat din Timişoara, care a sesizat Poliţia după ce şi-a dat seama că a fost înşelat. Potrivit datelor din dosar, totul a început în 2016, când timişoreanul a fost abordat pe Facebook de „Adriana Ochişanu”, o renumită cântăreaţă din Republica Moldova.

Cum a funcționat escrocheia

„Fiind plăcut surprins că o solistă aşa renumită l-a contactat”, bărbatul a început să discute cu „ea”, fără să ştie că în spatele contului de Facebook se află un escroc. După ce i-a câştigat încrederea „cântăteaţa” i-a cerut bărbatului să facă mai multe donaţii pentru a ajuta o femeie nevoiaşă. Bărbatul s-a conformat şi a transferat 500 de lei.

După aproximativ două zile de la acest transfer, presupusa solistă i-a solicitat cu titlu de împrumut suma de 700 lei, sub pretextul cumpărării unui costum popular, indicându-i să transfere banii tot pe numele lui ….(n.r. un complce), întrucât acesta din urmă ar fi găsit costumul mai sus-menţionat”, se arată în rechizitoriu.

Convins că vorbeşte cu artista din Republica Moldova, timişoreanul i-a transferat escrocului din Suceava peste 20.000 de lei. „Într-un final, a realizat că nu a corespondat niciodată cu adevărata solistă de muzică populară, fiind înşelat, fapt confirmat telefonic chiar de aceasta în momentul în care a reuşit să ia legătura cu ea”, se mai arată în rechizitoriu.

În urma anchetei s-a aflat că timişoreanul nu este singura victimă a escrocului care s-a folosit de pozele cântăreţei din Suceava. Prin aceeaşi metodă, acesta a reuşit să obţină peste 4.000 de euro de la un alt bărbat. Acestuia, „cântăreaţa” i-a spus că are nevoie de bani pentru un tratament medical costisitor care urma să îi fie administrat mamei acesteia.

„În acest sens, fiind impresionat de această problemă, persoana vătămată a transferat suma de 230 euro pe numele astfel indicat. În continuare, persoana care pretindea că este A.O. (n.r. artista din Republica Moldova), lăsând impresia că s-ar fi îndrăgostit de el, sub diferite pretexte, i-a solicitat în repetate rânduri diferite sume de bani, pe care acesta le-a transferat, suma totală astfel trimisă ajungând la 4.300 euro”, au mai arătat procurorii.

Suceveanul a recunoscut acuzaţiile şi în primă instanţă, la Judecătoria Timişoara, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, judecătorul considerând că „pe tot parcursul procesului penal, inculpatul nu a înţeles să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau în faţa instanţei pentru a-şi exprima acordul de prestare a unei munci neremunerate în folosul comunităţii”.

Sentinţa a fost modificată în apelul de la Curtea de Apel Timişoara, unde a fost menţinută pedeapsa de trei ani, dar s-a dispus suspendarea acesteia pe motiv că „inculpatul a arătat că recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei fiind de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în situaţia în care va fi găsit vinovat”, potrivit Adevărul.ro.

Mai multe