Un membru al clanului Cârpaci are statuie în Timişoara! Cine e “Ioan - fondatorul clădirii”
Bust misterios în faţa unui imobil din Timişoara! Intrarea într-o clădire de birouri de pe bulevardul Simion Barnuţiu este „păzită” de statuia lui „Ioan – fondatorul clădirii”. Direcţia de Judeţeană de Cultură susţine că e ilegală.
De mai mulţi ani, timişorenii se plâng că primăria nu se îngrijeşte să pună busturi pentru mai multe personalităţi care au făcut cinste oraşului, de-a lungul istoriei. De pildă, actorul Johnny Weissmuller (1904 – 1984), născut la Timişoara, care a avut rolul principal în seria de filme “Tarzan”, nu are o statuie în oraşul de pe Bega.
Pe bulevardul Simion Barnuţiu, unul dintre arterele circulate ale oraşului, la intrarea unui bloc de birouri, stă de strajă “Ioan”. Este singurul nume care a fost trecut pe bust, alături de mesajul: “Fondatorul clădirii. 1962-2011”. Am încercat să aflăm cine este misteriosul personaj, dar şi povestea sa de viaţă, de vreme ce merită o statuie în Timişoara. Proprietarul clădirii de birouri, o construcţie modernă, cu o parte din faţadă îmbrăcată în sticlă, se numeşte Ioan Cârpaci, unul dintre membrii celebrului clan Cârpaci. Este vorba de fiul “omului cu bust”, cel care a preluat afacerea după ce a decedat “fondatorul clădirii”.
"Nu pot să vă spun nimic"
“Clanul” Cârpaci cuprinde mai multe familii de romi foarte bogaţi. Mulţi dintre ei poartă aceleaşi nume şi chiar şi acelaşi prenume. Familia Cârpaci deţine nu mai puţin de 144 de clădiri (vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii) în Timişoara. Poate cel mai cunoscut dintre ei este Ionel Cârpaci, supranumit “naşul” mafiei imobiliare din Timişoara, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare. Administratorul clădirii, care s-a recomandat Leonte, a refuzat să dea detalii despre bust. “Nu pot să vă spun nimic despre statuie, fiindcă nu am acceptul proprietarului. Voi vorbi cu el. Dacă doreşte să discute cu dumneavoastră, o să vă sun”, spune, sec, Leonte.
"Trebuie amendat din prima"
Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş, spune că nu e uşor să pui un bust, fie el şi pe o proprietate privată. “Există o Comisie Naţională a Monumentelor de For Public, care ţine direct de Ministerul Culturii. Această comisie autorizează tot ce este pus în spaţiul urban, fie că e statuie, fie că e bust sau alt monument”, explică Predescu. “Nu hotăreşte nici primăria. Nu se pot amplasa statui nici pe spaţiul privat fără autorizaţie. E ca la faţada unei clădiri, degeaba e clădirea ta, nu poţi face ce vrei cu ea. Ca atare, cel care a montat un bust fără aprobare trebuie amendat din prima”, adaugă directorul.