Un muncitor de la Mechel Câmpia Turzii s-a spânzurat de ziua lui

6 martie 2013 11:54   Național
Ultima actualizare:

Deocamdată nu se cunosc motivele pentru care bărbatul şi-a pus capăt zilelor, întrucât nu a lăsat nici un bilet de adio. În timp ce familia spune că Ioan Bozdog nu ar fi avut motive întemeiate să se sinucidă, foştii săi colegi spun că acesta nu se mai ajungea cu banii, din cauza disponibilizării şi a lipsei asalariilor compensatorii. Ginerele sinucigaşului spune că bărbatul nu s-a spânzurat din cauza banilor. “Nu avea credite. Urma să iasă la pensie. Avea o situaţie bună acasă”, a declarat ginerele pentru adevarul.ro.

Primarul comunei clujene Viişoara, unde locuia sinuciagaşul, spune că nu l-a cunoscut pe Ioan Bozdog. “Fata lui cea mică m-a anunţat ieri că tatăl ei s-a spânzurat. Mi-a zis că o doare sufletul. Îmi pare rău că un om îşi ia viaţa. Nu avem acest drept”, spune primarul Ioan Roman. Bărbatul va fi înmormântat joi, fără preot.

Bărbatul disponibilizat de la Mechel Câmpia Turzii avea o vechime în muncă de 36 de ani şi urma să se pensioneze anul viitor, afirmă liderul de sindicat de la Laminorul 3, potrivit Mediafax. “L-am cunoscut pe Ioan Bozdog, cu care am lucrat la Laminorul 3, unde el a fost strungar. Am fost şeful lui de sindicat şi l-am cunoscut foarte bine. Era un om blând, sensibil şi sufletist, care se stresa de situaţia creată după ce a fost trimis în şomaj. Miercuri trebuia să mergem să semnăm actele la şomaj. Era cel mai bun strungar din secţie, iar în cei peste 36 de ani de activitate nu a avut nici o absenţă nemotivată”, a spus Vâţă.

Potrivit acestuia, Ioan Bozdog mai avea un an până să iasă la pensie. Vâţă a afirmat că, în urmă cu doi ani, la combinatul Mechel Câmpia Turzii s-a mai sinucis un alt angajat, Simion Cristurean, care a cedat psihic în condiţiile în care în combinat ar fi urmat să aibă loc evaluări ale activităţii. “Le-am spus ruşilor încă de atunci că nu se face consiliere psihologică şi că ar trebui să îi preocupe şi acest aspect”, a adăugat Vâţă.

Situaţia foştilor salariaţi de la combinatul Mechel este complicată. Încă de luni aceştia au protestat în faţa fabricii, cerând salariile compensatorii.Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a afirmat că foştii angajaţi de la Mechel ar trebui să primească ajutoare sociale de la stat. “De azi dispunem ca Primăria Câmpia Turzii să facă anchete sociale la foştii disponibilizaţi de la Mechel, să vedem exact care este situaţia lor, mulţi au rate şi le este greu”, afirmă prefectul Clujului.

Mai multe