Un munte de voință! A scris trei cărţi cu nasul și joacă șah, deși nu-și poate folosi mâinile

16 martie 2020 20:05   Național
Ultima actualizare:

Un munte de voinţă! Un botoşănean cu un handicap sever din naştere luptă pentru drepturile persoanelor aflate în aceeaşi situaţie cu el, deşi poate scrie doar cu vârful nasului. E autor a trei cărţi, joacă şah şi vrea să acceseze fonduri europene pentru un centru – unicat, necesar oamenilor cu dizabilităţi.

Marius Viorel Giradă (41 de ani) locuieşte în Dorohoi (Botoşani) şi la naştere a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică. Din cauza bolii, nu reuşeşte să-şi coordoneze mâinile şi picioarele, vorbeşte şi se face înţeles cu greutate. Deşi este prizonier în propriul trup, Marius este un adevărat luptător, scrie adevarul.ro. El are un suflet uriaş, o inteligenţă sclipitoare şi îşi doreşte să-i ajute mai ales pe cei cu aceeaşi suferinţă ca a sa. Tocmai de aceea, a învăţat singur să scrie cu vârful nasului. Are trei cărţi scrise şi un blog cunoscut, unde mărturiseşte sincer „Vreau să lupt! Scriu folosind vârful nasului, dar scriu“. Deşi aveau salarii de muncitori, părinţii lui Marius au căutat tot felul de soluţii şi tratamente, în toată ţara. În ciuda eforturilor, Marius şi-a trăit copilăria într-un scaun cu rotile şi mai apoi tinereţea într-un fotoliu rulant electric. Pentru că a trăit mereu la bloc, tatăl său trebuia să-l care în braţe pe scări. Nu a urmat şcoala, fiindcă nu-l primeau învăţătoarele din cauza handicapului şi a problemelor de exprimare.

„Marius este un exemplu. Nu a plâns niciodată, deşi avea motive. Stătea la masă, pe un scăunel, lângă fratele lui şi «fura» alfabetul. Apoi citea enorm. E pasionat de istorie, geografie şi multe ştiinţe”, spune Viorel Gireadă, tatăl lui Marius.

În pofida bolii, tânărul a fost mereu foarte activ şi, dacă nu-şi putea coordona mâinile, a învăţat să-şi folosească nasul. A devenit atât de priceput, încât putea folosi telefonul mobil cu ajutorul nasului. Părinţii i-au cumpărat lui Marius un computer şi un mouse special, care poate fi manevrat cu ajutorul nasului. El a început să corespondeze, să se informeze, să joace şah şi mai ales să-şi aştearnă gândurile. Şi-a făcut un blog în care şi-a afirmat clar dorinţa de a lupta. Pe internet, Marius şi-a găsit sute de prieteni, iar de 7 ani luptă pentru drepturile persoanelor cu handicap sub diferite forme. A iniţiat o petiţie online prin care cere câte un kinetoterapeut şi câte un maseur în fiecare spital, atât de necesari persoanelor cu handicap. Cea mai mare victorie a lui Marius Giradă este modificarea unui program guvernamental. Şi-a dorit mereu să facă şcoală, dar abia la 31 de ani şi-a găsit un învăţător care să-l ajute să termine, oficial, patru clase, pe care le-a absolvit într-un an. Şi-ar fi dorit să meargă mai departe la gimnaziu, însă n-a putut face asta din cauza Legii Educaţiei, care prevedea ca gimnaziul să nu poată fi urmat de persoane care depăşesc cu patru ani vârsta corespunzătoare clasei. Prin urmare, a scris cu nasul numeroase petiţii către Guvern, cerând dreptul la învăţătură. În 2011, a venit şi victoria: programul „A doua şansă“ a fost modificat, iar Marius a făcut şi gimnaziul. A terminat cu 10 pe linie şi a ajuns apoi elev la Liceul Tehnologic Special „Ion Pillat“ din Dorohoi.   Cel mai ambiţios proiect al lui Marius Giradă este realizarea unui centru de independenţă pentru persoanele cu dizabilităţi, dar pentru a reuşi are nevoie de un partener acreditat, ca să obţină fonduri europene. 

Mai multe