Un nou caz ca al Sorinei! Un asistent maternal refuză să le predea părinților adoptivi copilul

28 iunie 2019 23:03   Național
Ultima actualizare:

Un caz asemănător cu cel al Sorinei a avut loc în Caraș-Severin de această dată, unde un asistent maternal refuză să predea o fetiță familiei care a adoptat-o. Explicațiile în detaliu au fost oferite de Protecția Copilului, care se confruntă, din nou, cu situația fetiței din Baia de Aramă. Iată povestea!

Un alt caz similar celui al Sorinei, fetița luată cu mascații în Baia de Aramă de la asistentul maternal pentru a fi încredințată familiei care a adoptat-o, se petrece în Caraș-Severin. O fetiță luată în 2013 în plasament va fi despărțită de familia care a crescut-o, pentru că a fost adoptată de o familie din Timișoara.

Micuța de șapte ani are probleme medicale și a fost adăugată pe lista copiilor greu adoptabili, asemenea Sorinei. La fel ca și în cazul precedent, din Baia de Aramă, asistenta maternală a refuzat să o adopte, de cinci ori. Potrivit autorităților, asistentul maternal a declarat că nu vrea să renunțe la sumele acordate de stat pentru că mai are un an până la pensie. Reprezentanții DGASPC susțin că au acționat potrivit legislației, întrucât măsura plasamentului familial are caracter temporar iar ideal pentru copil este integrarea într-un mediu familial. „Întrucât persoana/familia cu care copilul are viață de familie, pe o perioadă de minim 6 luni, are prioritate în a adopta copilul, dacă deține un atestat valabil de persoană/familie aptă să adopte, asistentul maternal profesionist al copilului SG a declarat, în scris, că nu dorește să îl adopte pe acest copil și nu a mai revenit asupra deciziei sale. (..)

Întrucât familia naturală/extinsă a copilului a manifestat dezinteres față de situația acestuia, managerul de caz al copilului a stabilit că este în interesul superior al acestuia redeschiderea procedurii de adopție”, a comunicat DGASPC Caraș-Severin.

Asistentul maternal s-a declarat interesat de beneficiile materiale 

După ce familia asistentului maternal a fost informată despre proritatea pe care o are în procedura de adopție, aducându-i-se la cunoștință toate etapele legale, aceasta a refuzat adopția, susșine DGASPC CS în comunicat. „De asemenea, precizăm faptul că, în cadrul întâlnirilor avute cu asistentul maternal profesionist, acesta a menționat de 5 ori că nu este hotărât cu privire Ia adopția copilul în cauză. Aceste informații sunt consemnate în dosarul copilului și sunt confirmate, cu semnătură, de către asistentul maternal profesionist. Totodată, asistentul maternal profesionist a precizat că nu dorește să renunțe la beneficiile care rezultă din statutul de asistent maternal profesionist, deoarece mai are o perioadă de peste 1 an până la ieșirea sa la pensie”.

Asistentul maternal a vrut să o adopte abia după ce micuța și-a găsit familie adoptivă 

Pentru copilă, o familie și-a declarat intenția de a o adopta, întâlnindu-se cu minora în cadrul prevăzut de lege, a mai arătat sursa citată. „Ulterior, în luna martie a anului 2019, au fost solicitate informații despre copil de către o familie adoptatoare care a vizualizat profilul copilului greu adoptabil din cadrul Registrului Național pentru Adopții și care a dorit să inițieze potrivirea practică cu minora la care ne referim. 

Pe parcursul întâlnirilor, dintre familia adoptatoare și copilul SG, a fost prezentă echipa pluridisciplinară formată din asistent social și psiholog, iar copilul a relaționat pozitiv cu membrii familiei potențial adoptatoare, a petrecut timp alături de aceștia, fără a manifesta anxietate de separare față de persoanele de referință, iar la finalul etapei de potrivire, copilul SG era pregătit emoțional pentru adopția sa. De asemenea, menționăm că după identificarea unei familii și inițierea procedurilor de potrivire practică, familia asistentului maternal profesionist a inițiat demersurile pentru atestarea în vederea adopției”. Copila a fost încredințată acestei familii, în vederea adopției, dar familia asistentului maternal a refuzat să o predea, mai transmit repregentanții DGASPC-CS. 

Asistentul maternal nu mai dorește acum să predea copilul

„Ulterior, instanța de judecată competentă s-a pronunțat cu privire la încredințarea în vederea adopției, în luna aprilie, iar asistentul maternal profesionist a refuzat să predea copilul pentru mutarea sa. în acest sens, precizăm că familia adoptatoare a efectuat demersurile necesare, printr-un executor judecătoresc, pentru punerea în executare a sentinței civile definitive”.

De abia acum mama biologică își cere drepturile Situația juridică s-a complicat și mai tare, pentru că mama biologică, dar și asistentul material au depus cereri de intervenție în procesul de adopție. „În prezent, întrucât mama biologică a copilului SG s-a adresat instanței de judecată cu cerere de intervenție accesorie, iar asistentul maternal profesionist cu o cerere de intervenție principală și cu cerere de suspendare a executării provizorii, pe rolul instanțelor de judecată competente există procese cu privire la situația juridică a copilului, care se află în curs de soluționare.

De menționat este faptul că, deși s-a solicitat prezența copilului pentru consilierea sa, asistentul maternal profesionist refuză cu vehemență să prezinte copilul reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin”, au mai arătat oficialii de la Protecția Copilului. 

Mai multe