Un nou obiectiv din România ar putea intra în Patrimoniul UNESCO

9 februarie 2021 21:34   Național
Ultima actualizare:

Candidatura „Ținutului Buzăului” pentru a deveni Geoparc internațional a fost acceptată de către reprezentanții UNESCO, după ce în luna decembrie a anului trecut a fost depus la sediul din Paris al ONU dosarul de evaluare. Astfel, regiunea montană a Carpaților de Curbură ar putea beneficia în următorii ani de susținerea și promovarea rețelei Europene și Globale a Geoparcurilor.

„Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre  şi chihlimbarul roşu de la Colţi - renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului, au ajuns pe birourile celor de la UNESCO şi urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei. Totodată, evaluatori independenţi ai Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului şi importanţa sa globală. Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un <<Parc al Pământului>>, unde patrimoniul natural şi cultural va fi folosit pentru a sprijini comunităţile din zonă. Practic, Ţinutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori şi reuşite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea sa globală”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului şi coordonatorul  iniţiativei de certificare internaţională, Răzvan-Gabriel Popa, citat în comunicatul de presă. 

Cuprinzând 18 comune și o suprafață de peste 100.000 de hectare, Ținutul Buzăului ar putea fi al doilea Geoparc UNESCO, și totodată cel mai mare, din România, după ce în urmă cu ceva ani Ținutul Hațegului a primit acest statut. Inițiativa de formare a unui Geoparc datează din 2007, însă documentația a fost depusă anul trecut și are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea București, cea care a oferit expertiza tehnică în vederea realizării dosarului de candidatură. 

Principalele obiective naturale și istorice din zonă sunt: vulcanii noroioși, focurile vii, formațiunile geologice diverse – chei, trovanți, colți de piatră, structuri carstice și saline, dar și monumente religioase precum Așezările Rupestre de la Aluniș-Bozioru sau Mănăstirea Cârnu. 

„Aplicaţia a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei şi a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, pentru a pune aceste valori în slujba comunităţilor locale. Comisia Naţională a României pentru UNESCO a sprijinit acest demers, susţinând activ întregul proces de aplicare. În final, doi specialişti internaţionali din ţări diferite vor petrece trei zile în Ţinutul Buzăului şi vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii şi valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puţin de 101 de criterii. Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, Ţinutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii", se precizează în același comunicat. 

Reprezentanții asociației speră că, dacă se va obține acest statut, zona montană a Carpaților de Curbură să beneficieze nu doar de promovare ci și de suport financiar din partea celor interesați să investească în ecoturism și turism alternativ. 

Mai multe