Un nou scandal în Sănătate! Corpul de control, la Spitalul Sf. Maria
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi seară, că a fost finalizat controlul la Agenţia Naţională de Transplant, iar Corpul de control al ministerului va elabora un raport în şapte zile. Potrivit lui Voiculescu, există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria din București a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică.
„Corpul de control al ministrului a finalizat controlul laAgenţia Naţională de Transplant (ANT) şi elaborează raportul de control care va fi gata în şapte zile de acum încolo. Avem suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat (n.r. pentru transplant de plămâni) sub presiune politică, iar faptul că acum vedem atacuri dintr-o parte a eşichierului politic ne dă un indiciu despre ce presiuni politice vorbim”, a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, o minută a Agenţiei din iunie 2015 arată că la ANT au fost primite din partea pacienţilor care au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii în care membrii agenţiei sunt acuzaţi că sunt răuvoitori şi obstrucţionează realizarea transplantului pulmonar.
„O minută a Agenţiei din data de 26 iunie 2015 în care se vorbeşte despre situaţia transplantului pulmonar din România începe aşa: profesorul doctor Radu Deac informează membrii Consiliului Ştiinţific că la nivelul ANT au fost primite din partea pacienţilor ce au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii că suntem răuvoitori şi obstrucţionăm realizarea transplantului pulmonar. Domnul profesor admite faptul că este o situaţie care trebuie rezolvată cât mai urgent şi care are nevoie de foarte multă susţinere. Doctorul Zota este de părere că aceste tip de transplant este foarte dificil de realizat în România acum şi că trebuie constituită de urgenţă o comisie interdisciplinară în care să se realizeze situaţia reală, fonduri financiare, personal calificat, logistică, deoarece populaţia este indusă în eroare de anumite spoturi TV şi interviuri care apar în presă”, a spus Voiculescu, citând minuta de la Agenţia Naţională de Transplant.
Potrivit lui Voiculescu, ANT a acreditat Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar fără să existe în unitatea sanitară un compartiment de pneumologie, care să îngrijească pacienţii după transplant.
„Este adevărat că ANT a acreditat Spitalul Sfânta Maria în luna martie 2016 prin decizia numărul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentaţie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara. După ce a fost acreditat Spitalul Clinic Sfânta Maria a constatat că nu putea avea grijă de pacienţii transplantaţi după efectuarea operaţiei pentru că în spital nu există un compartiment de pneumologie. Înfiinţarea acestui compartiment era esenţială şi obligatorie pentru urmărirea post operatorie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Totodată, ministrul Voiculescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota, Radu Deac şi Irinel Popescu.
Întrebat cât costă un transplant pulmonar la Viena, ministrul a spus că în jur de 120.000 de euro cu transport cu tot, în condiţiile în care şi la Sfânta Maria costurile ar fi fost estimate, iniţial, la aceeaşi valoare.
„Un transplant pulmonar la Viena costă în jur de 120.000 de euro, asta include zborul cu avionul. De la Sfânta Maria am primit o primă cerere pentru decontare care era undeva la 110.000 sau 120.000 de euro. După aceea, am rugat o justificare a costurilor, iar răspunsul dumnealor a venit nu în cuvinte, ci în alte cifre. Dintr-o dată, costa 80.000 de euro. Apoi am cerut detalii despre costuri, dar nu am primit răspunsul”, a adăugat Voiculescu.
La rândul său, managerul Spitalului Sfânta Maria, dr. Narcis Copcă, spune că „Ministerul Sănătăţii este obligat să plătească operaţiile de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria. Centrul a fost acreditat pentru transplant de plămân de ANT. Domnul ministru, în loc să plătească bani pentru ca bolnavii să fie operaţi în ţară, a refuzat acest lucru. Refuzând, se face responsabil pentru decesul unei persoane aflate pe lista de aşteptare şi în acest sens luăm în calcul să sesizăm Parchetul General, pentru ucidere din culpă”, a spus Narcis Copcă, care a adăugat că nu a avut niciun semnal că ar fi lipsit ceva la acreditarea centrului.