Un ONG acuză: "Lacul IOR e plin de fecale". Ce spune Primăria Sectorului 3

8 martie 2021 13:25   Național
Ultima actualizare:

Mister încă nedeslușit cu privire la culoarea pe care lacul din Parcul IOR o are de aproximativ 3 săptămâni. Apa este roșie, viețuitoarele nu au fost afectate, iar localnicii se întrec în supoziții. În tot acest timp, un ONG vine cu o explicație îngrijorătoare: lacul ar fi plin de dejecții.

Organizația non-guvernamentală Fundația Eco-Civica susţine că în lacul IOR din București au fost deversate dejecţii. ONG-ul respectiv spune că reprezentanți ai Gărzii de Mediu, cât și ai Apelor Române, au prelevat probe, în urma sesizărilor, iar rezultatele analizelor ar arăta că "lacul e plin de fecale".

Misterul apei roșii din parcul IOR

"Lacul IOR din București este plin de pipi și caca! Lacul IOR a devenit Lacul Roșu al Bucureștiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la primul e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție, împreună cu Apele Române, au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR și au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieșit clar că lacul e plin de fecale! A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu. Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus.Fiind lac natural ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând în calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de înroșire, pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat in reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare. Garda are identificat un potențial poluator și a dispus PS3 să facă verificările necesare identificării sursei de...fecale. Stimați cetățeni, vă rugăm să nu intrați în contact cu apa și sub nicio formă nu lăsați copiii să ia contact cu apa. Bine că fenomenul nu s-a-ntâmplat vara, pentru că trebuia închis parcul", este mesajul publicat de Fundația Eco-Civica, pe Facebook.

Primăria Sectorului 3: "Nu avea nimeni cum să polueze lacul cu fecale"

Contactați de Click!, reprezentanții Primăriei 3 resping varianta ca în lac să fie dejecții. ”Noi am cerut Apelor Române să facă analize ale apei din lacul IOR. Au luat probe de apă din trei zone ale lacului iar analizele au ieșit OK. În 2016 lacul a fost populat cu pește, broaște țestoase, rațe. Nu s-au înregistrat cazuri de mortalitate nici la pești nici la rațe sau alte viețuitoare de pe lac, mai ales că este interzis pescuitul. Săptămâna trecută au venit cei de la Garda de Mediu și au spus că trebuie o nouă metodă de analiză a apei, pentru a depista cauzele apariției algelor de pe fundul lacului care dau această culoare. Se repetă acum analizele: săptămâna asta trebuie să le primim. Înțeleg că acuzațiile se referă la faptul că ar fi poluat cu fecale. Nu are cum: toaletele de beton din parc sunt închise iarna și încă nu le-am deschis iar cele din plastic sunt golite de o firmă care are contract cu Primăria Capitalei. Există camere de supraveghere și nu avea nimeni cum să polueze lacul cu fecale. Mai ales că niciodară lacul nu a avut culoarea asta iar în jurul Lacului IOR nu au apărut construcții noi”, a declarat pentru Click! șeful Direcției Comunicare de la Primăria Sectorului 3, Bogdan Cotigă.

Ce spune Garda de Mediu

Garda de Mediu a transmis că un posibil poluator a fost identificat. „Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc - deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

Ce spun Apele Române

  • Din analizele preliminare ale apei lacului IOR efectuate de către laboratorul nostru, indicatorii de calitate respectiv cei fizico-chimici și biologici se situează în jurul valorilor normale.
  • Aceste analize au fost solicitate în cadrul unui control coordonat de către Garda Naţională de Mediu care a fost sesizată cu privire la modificarea culorii apei lacului.
  • Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3. Acesteia i s-a solicitat să continue monitorizarea calității apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât și al faunei acvatice, deși nu există mortalitate piscicolă. Acest demers va fi continuat până la identificarea sursei care a generat transformarea culorii apei într-una roșiatică.
  • În funcție de rezultatele măsurilor de monitorizare impuse administratorului, vom reveni cu informații suplimentare.

Citește și:

Fenomen ciudat în parcul IOR din sectorul 3 al Capitalei. Apa din lac a devenit de culoarea sângelui

Poluare sau fenomen natural? Din ce motiv este roşie apa lacului din Parcul IOR 

Mai multe