Un tulcean face opere de artă din oase de peşte. Așa a reușit să se lupte cu bolile

16 martie 2021 8:52   Național
Ultima actualizare:

Un tulcean a început să creeze după perioade îndelungate de suferinţă fizică. Nevoit să se pensioneze mai devreme din cauza unei parapareze spastice, Viorel Vasile a descoperit în urmă cu câţiva ani că se pot crea opere de artă din oase de peşte. S-a îmbolnăvit şi de cancer, dar nu şi-a abandonat pasiunea.

Lucrări speciale la Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” din Tulcea. În vârstă de 61 de ani, Viorel Vasile a reuşit să-şi expună operele de artă realizate cu multă muncă şi migală din oase de peşte. Totul s-a întâmplat după ce a trecut prin suferinţe fizice cumplite, scrie adevarul.ro. „Artistul artizan Viorel Vasile este pasionat de frumos, iubeşte pictura şi sculptura, demonstrând că, acolo unde există talent şi inspiraţie, arta se poate face aproape din orice”, îl laudă pe artist cei de la Centrul Muzeal. 

Fost militar, apoi angajat în mediul privat, Viorel Vasile a făcut o parapareză spastică pe care n-a tratat-o la timp, apoi boala s-a agravat. Era anul 2012, când un om activ, plin de viaţă, a realizat că trebuie să se pensioneze şi să aibă grijă de sănătatea sa. Aşa s-a apucat de pictură şi de sculptură. 

Din păcate, problemele sale de sănătate nu s-au oprit. A aflat că este bolnav de cancer. Într-un accident rutier  suferit în 2016 şi-a rupt mâinile, ceea ce l-a făcut să renunţe la sculptură, dar a descoperit că se poate face artă cu oase de peşte. „Eram dornic să am o activitate. Am început să adun oase de peşte de la prieteni”, povesteşte Viorel Vasile. Oasele trebuie să treacă printr-un proces de curăţare şi tratare, pentru a fi transformate apoi în flori, insecte sau păsări. Viorel fierbe oasele, le separă de resturi, le fierbe din nou, apoi le pune într-un amestec de apă şi detergent şi le lasă aşa chiar şi două săptămâni. Urmează o spălare cu clor, apoi iarăşi cu detergent. „Trebuie să nu mai aibă steluţe de grăsime. Este un procedeu pe care eu l-am inventat. Aşa se păstrează culoarea osului natural”, explică artistul. Pentru suportul pe care sunt aşezate operele din os de peşte, tulceanul foloseşte cartonul. Şi acesta este tratat special, astfel încât ai impresia unui suport din lemn. „Ideile curg, oase să am. Când le văd în faţa mea îmi vin ideile. Toate oasele au locul lor, eu încerc să le potrivesc. Am terasa plină cu cutii”.

Artistul nu vrea să-şi vândă creaţiile, pe care le oferă cu mare drag cunoscuţilor şi apropiaţilor. „Am primit propuneri să colaborez cu firme, dar eu nu lucrez în serie. Fac totul din plăcere. Îmi ocup timpul şi uit de suferinţă”, se confesează el.

Mai multe