Unii asimptomatici pot fi externați chiar dacă sunt pozitivi? Cum explică profesorul Alexandru Rafila

4 iunie 2020 10:29   Național
Ultima actualizare:

Unii pacienți de COVID-19, care au avut o formă ușoară de boală, s-au vindecat și au devenit asimptomatici, pot fi externați, chiar dacă ei rămân pozitivi o perioadă mai lungă de timp. Aceștia nu ar mai tansmite boala, potrivit profesorului Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

De fapt, potrivit microbiologului Alexandru Rafila, sunt două categorii de asimptomatici: unii care sunt infectați cu noul coronavirus și nu știu că sunt bolnavi deoarece nu prezintă simptome (iar aceștia, diagnosticați întâmplător sunt internați și sunt urmăriți până când două teste se negativează) și cei vindecați dar încă pozitivi la testele pentru COVID-19. Aceștia din urmă pot fi externați,cu toate că testele încă sunt pozitive, conform spuselor profesorului într-un interviu pentru Digi 24.

” Există o opinie care este fundamentată de niște studii științifice, pentru că opiniile care sunt doar asumate fără să existe în spate o fundamentare bazată pe evidențe nu cred că trebuie să le discutăm. Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Pentru că aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență, care la unii este mai lungă”, a explicat șeful Societăţii Române de Microbiologie.

Însă faptul că sunt externați, nu înseamnă că acești foști bolnavi de CIVID-19 pot face ce vor ei și pot pleca oricunde, oricând vor. Cel mai probabil, vor sta în izolare la domiciliu până când testele vor fi negative.

„Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine”, a completat Rafila.

Ce se întâmplă cu asiptomaticii descoperiți întâmplător

În ceea ce privește prima categorie a persoanelor asimptomatice, cele care sunt descoperite întâmplător și care sunt internate în spital pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive, profesorul spune că: „Dacă sunt negative fac posibilă externarea și considerarea pacientului ca fiind vindecat”.

El a mai precizat că în unele țări se recomandă izolarea la domiciliu a acestor persoane și menținerea lor sub observație medicală. În alte țări, ca în Italia, de exemplu, în regiunea Veneto s-a procedat la trimiterea tuturor persoanelor asimptomatice în spații tampon (hoteluri). Adică ambele categorii de asimptomatici au fost izolate.

”S-a observat că lucrurile au fost ținute sub control mai bine în Veneto decât au fost ținute în regiunea vecină Lombardia, unde trimiterea acestor persoane asimptomatice la domiciliu a dus la apariția unor cazuri secundare în randul familiei. Deci există diverse abordări ale problemei”, a explicat Alexandu Rafila.

Până joi dimineață, în România erau înregistrate peste 19.600 de persoane infectate cu noul coronavirus și din acestea 13.800 au fost declarate vindecate. De asemenea, peste 1.280 au murit.

Citește și: 

8 teste și tratament cu ”Sfântul Paracetamol și Cuvioasa Vitamina C”. Povestea halucinantă a unui polițist infectat de două luni

Raed Arafat explică de ce a fost necesar ca asimptomaticii să stea în spitale

Mai multe