UPDATE Bombă detonată în timpul examenului de licenţă la Iaşi. Un student a imobilizat agresorul. Sunt căutate şi alte materiale explozibile

8 iulie 2013 6:58   Național
Ultima actualizare:

Un bărbat, decoamdată necunoscut, a ameninţat pe holurile Universităţii din Iaşi că aruncă clădirea în aer. Acesta avea în spate un rucsac plin cu explozibil şi i-a ameninţat pe studenţi şi profesori că va detona bomba.

UPDATE, ORA 11.00: Decanul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, Mihai Lucanu, a declarat că bomba artizanală era din al Doilea Război Mondial şi că, în momentul în care a  fost detonată, în sala de examen se aflau 40 de studenţi şi patru profesori. "Iniţial am crezut că e o mascaradă, dar apoi am văzut cum iese fum din ghiziodan. Am vrut să negociez cu el. Nu avea treabă cu studenţii, ci vroia să vină Poliţia", a declarat decanul. Potrivit presei locale, atacatorul avea probleme psihice, fiind internat de mai multe ori la Spitalul de Psihiatrie "Socola".

UPADTE, ORA 10.40: Ion Giuruma, rectorul Universităţii Tehnice a declarat că teroristul are 25 de ani, dar nu este studentul facultăţii. El a intrat în incinta clădirii, din cauza faptului că nu există pază. Poliţiştii, împreună cu ofiţeri SRI, caută acum şi alte bombe, care se pare că s-ar afla în incinta Amfiteatrului P6, Corpul A. Teroristul era îmbrăcat în negru şi i-a ameninţat pe studenţi. Clădirea a fost evacuată.

UPDATE, ora 10.15: Bomba a fost detonată în amfiteatrul de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţi, într-un sediu care aparţine Universităţii Alexandru Ioan Cuza ", chiar în timpul examenului de licenţă. Nimeni nu a fost rănit, însă, mai mulţi studenţi au leşinat, din cauza sperieturii. Cei de la Poliţie spun că că pagubele sunt minore şi că teroristul a fost reţinut. Încă nu se ştie ce material explozibil a fost folosit pentru fabricarea bombei şi nici de unde a fost procurat. Agresorul a fost imibilizat de un student.

"Individul a venit, a ţipat la noi şi a spus ca detonează bomba. S-a creat panică. La un moment dat avea un declanlator în mână, care a explodat, l-a lovit. Eu am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou, dacă eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai ramas o geantă, însă acolo cred ca era o baterie pe care o folosea pentru alimentare. Nu ştim cine este, nu a făcut nici o revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Polţtia detonează bomba", a declarat Marian Prescura, studentul care a intervenit după ce a explodat dispozitivul, pentru Bună Ziua Iaşi.

Totul s-a petrecut în urmă cu puţin timp, la ora ora 9.30, însă, poliţiştii au ajuns deja la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

L-au imobilizat pe individ şi i-au luat rucsacul în care se afla material explozibil.

Deocamdată, nu se ştie cine este atacatorul şi nici care a fost motivul pentru care a recurs la acest gest. El este audiat în acest moment.

Vom reveni cu amănunte.

Mai multe