UPDATE Mii de români au sărit în ajutorul câinelui Max, eroul din Afganistan. FOTO ŞOCANT Cum se manifestă boala

8 decembrie 2014 13:25   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Mircea Dușa a decis ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, să se reglementeze situația animalelor din MApN și din alte instituții publice. Câinele-erou Max a ajuns ”obiect de inventar” după ce s-a îmbolnăvit grav. Diagnosticul este cumplit. Patrupedul are întreg organismul infestat cu viermi lungi de 35 cm, după ce a fost înțepat de un țânțar, pe Lacul Văcărești.

UPDATE Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a dispus azi constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze, până la sfârşitul acestei săptămâni, un set de acte normative cu caracter intern (norme şi instrucţiuni) privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu.

Peste 23 de mii de români din toată țara sunt revoltați de faptul că Max, câinele-erou din Afganistan, nu poate fi adoptat, pentru că este ”obiect de inventar” al Armatei și trebuie casat.

Cazul a stârnit furie pe Internet. O petiție online este semnată în fiecare minut pentru ca astfel de animale, alți câini cu epoleți sau caii campioni de la Jandarmerie și Poliție, să nu lăsați în voia sorții, după ce își termină cariera.

”După ce a făcut atât de multe pentru țara noastră, merită să fie salvat și merită chiar o pensie și gratuitate medicală. A muncit și merita!”, a scris un internaut, din cei peste 1.500 care comentează această situație aberantă.

Max a fost primul câine de luptă din România într-un teatru de război. Trebuia să stea 6 luni în Afganistan, dar a rezistat un an pentru că era nevoie de el. A îndurat temperaturi uriașe și condiții vitrege, în deșert, dar a salvat multe vieți.

S-a întors viu, nevătămat și erou, dar a fost înțepat de un țânțar pe Lacul Vîăcărești. Toate organele sale au fost înconjurate de viermi lungi de 35 cm și de larvele acestora. Potrivit unei ordonanțe stupide, eroul Max a fost scos la pensie și așteaptă ”casarea”, fiind considerat obiect de inventar.

Știm deja că o bucureșteancă inimoasă, Sorina Hanea, a cerut custodia ciobănescului german, impresionată de soarta sa.

„Am acasă trei pisici, un metis de Bulldog și o broască țestoasă, iar soțul meu nu prea agrea câinii. De când l-am adus acasă pe Max, soțul meu este «șef de trib», iar motanul Băselu îi este cel mai bun prieten. Max e cu totul special. Este un câine de o blândeţe extraordinară. Când îl doare burtica se apropie de tine şi-ţi cere să-l mângâi Acum face tratament și va scăpa cu viață, dar va rămâne cardiac”, ne-a povesti economistul Sorina Hanea, cea care a primit custodia temporară pentru câinele-erou în Afganistan.

Ceea ce nu vrea să spună Sorina hanea este că tratamentul o costă 600 de lei pe lună, plus drumurile la tratament. reporterii Click! l-au întâlnit pe Max când se întorsese de la veterinar care îl drenase doi litri de lichid din abdomen.

Vrei să semnezi petiția?

Click! spune

Primul caz de dirofilarioză făcut public la noi a fost în 2007, la Timișoara. Boala e frecventă în țări ca Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Franța, iar maladia a ajuns la noi din pricina încălzirii globale, spun specialiștii.

Dirofilarioza este produsă de un vierme parazit rotund (dirofilaria), care ajunge în corpul gazdei sale sub forma unei larve de dimensiuni microscopice, în urma unei ințepături de țânțar infestat, care s-a hrănit cu sângele unui animal purtător al bolii.

După ce se plimbă prin tot organismul victimei, viermii se localizează la nivelul inimii, în ventricolul drept, acesta fiind momentul în care apar și primele simptome: câinele face febră, are salivație abundentă, merge greoi pe fondul unor inflamații articulare și manifestă apetit capricios.

Mai multe