UPDATE: Pelerinii care nu au buletin de Iași au fost lăsați să intre la moaștele Sf. Parascheva, după ce au făcut scandal
Record de cazuri noi miercuri (14 octombrie), după ce România a trecut de 4.000 de infectări în doar 24 de ore. Cu toate acestea, măsurile și restricțiile luate de autorități sunt încălcate cu desăvârșire de anumiți oameni. Printre aceștia se numără sute de credincioși s-au adunat în fața Mitropoliei din Iași și scandează lozinci, de Sfânta Parascheva. Oamenii sunt nervoși și strigă "hoții", iar mulți dintre ei au încercat să forțeze intrarea în curtea Catedralei, fiind nevoie de intervenția rapidă a jandarmilor.
UPDATE: După ore de scandal, jandarmii au cedat! Pelerinii care nu au buletin de Iași au fost lăsați să intre să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Ar fi vorba de câteva sute, chiar mii de oameni, potrivit Digi24. Jandarmeria Română nu a oferit deocamdată un punct de vedere oficial în acest sens
Tensiuni la Mitropolia din Iași, chiar în ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva. Nu a mai fost permis pelerinajul din anii trecuți, astfel că oamenii sunt furioși și nu vor să se supună restricțiilor. Jandarmii au păzit intrarea pe tot parcursul sărbătorii creștine, iar accesul la moaște a fost permis doar credincioșilor din Iași, relatează observatornews. Din păcate, oamenii nu au ascultat de autorități. Imediat după ce s-a terminat slujba, a început circul. Oamenii au forțat intrările, încearcând sub orice mijloace să intre la raclă. Au încercat întâi pe la porți, apoi pe scenă.
De distanțare fizică nu se mai pune problema, oamenii stau umăr la umăr, iar mulți dintre credincioși nu poartă nici masca, pe motiv că nu cred în Covid-19.
O săptămână întreagă de controverse
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi.
Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.
Nu sunt prezenţi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară la acest eveniment, ci doar din regiunea Moldovei. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a comunicat în urmă cu o săptămână că singurul eveniment religios care va fi organizat la Iaşi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va fi Sfânta Liturghie din 14 octombrie, racla urmând să rămână în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor.