UPDATE. PRESA BRITANICĂ: Carnea de cal găsită în supermarketurile britanice «poate fi de măgar»

11 februarie 2013 6:14   Național
Ultima actualizare:

UPDATE. 12.57. Ministrul britanic pentru Mediu Owen Paterson, însărcinat cu probleme alimentare, a declarat astăzi că scandalul cărnii de cal pare să releve o "conspiraţie infracţională" extinsă, , relatează AFP, citat de Mediafax.

"Pare că această conspiraţie infracţională (...) este extinsă", a declarat ministrul. Însă el a adăugat că nu cunoaşte cu precizie amploarea scandalului. "Sincer, nu ştiu. Informaţiile pe care noi le avem din Franţa par să arate că totul provine de la două abatoare din România, dar am să vorbesc cu autorităţile în cursul zilei pentru a verifica acest lucru", a declarat ministrul britanic.

"Este în mod clar un caz de fraudare şi cred că veţi vedea acţiuni în justiţie începând, în anumite ţări din Europa continentală, încă de astăzi", a adăugat Paterson.

UPDATE. Oficialii români din sectorul agro-alimentar întorc mingea în terenul importatorilor francezi în cazul scandalului legat de lasagna din carne de cal, transmite AFP. Contactată de Hotnews.ro, Loredana Albu, PR-ul de la firma CarmOlimp, a declarat că abatorul pe care îl reprezintă nu a furnizat materie primă pentru firma franceză "Spanghero"."Este ruşinos că o firmă franceză, care a procesat carne de cal în loc de carne de vită, o faptă abominabilă şi, fără îndoială, premeditată (un procesator nu poate confunda carnea de cal cu cea de vită: au culoare şi consistenţă diferite!) să joace, acum, rolul mironosiţei care a căzut în plasă şi să dea vina pe România, doar pentru că au auzit dânşii că în România se întâmplă multe lucruri rele".

Potrivit publicaţiei, un politician francez a apreciat, duminică, că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită.

Căruţele trase de cai au reprezentat o formă de transport ce data de secole în România, însă sute de mii de animale au fost duse la abator după modificarea reglementărilor rutiere, scrie "The Independent".

Ziariştii britanici mai spun că această lege a fost adoptată în urmă cu şase ani, dar a fost pusă în aplicare recent, interzicând totodată circulaţia căruţelor trase de măgari, ceea ce a condus la apariţia acestor speculaţii în rândul unor oficiali din domeniul industriei alimentare franceze.

"Caii au fost interzişi pe drumurile din România, iar milioane de animale au fost trimise la abator", a declarat Jose Bove, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European.

După ce cazul cărnii de cal a fost perceput timp de două zile drept o problemă britanică, scandalul a început să fie luat în serios de către ziarele şi politicienii francezi în acest weekend, scrie publicaţia, care îl citează pe ministrul francez pentru Consum Benoît Hamon.

Acesta a afirmat că nu va ezita să treacă la acţiuni judiciare, în cazul în care apar probe potrivit cărora cele două companii franceze care au manipulat carnea au ştiut despre fraudă.

La rândul său, publicaţia "The Sun" atrage atenţia că, de obicei, caii din România sunt infectaţi cu o boală similară SIDA la oameni.Deşi această boală - anemia infecţioasă ecvină - nu reprezintă o ameninţare directă pentru oameni, poate sugera alte probleme de sănătate, scrie Jack Losh de la "The Sun", citat de Mediafax.

Jurnaliştii spun că boala este răspândită prin înţepături de insecte, sânge, spermă, salivă, fecale, lapte şi echipament veterinar contaminat. Nu există tratament pentru această boală, adesea mortală, cunoscută şi sub numele de febra de mlaştină, ea putând fi transmisă inclusiv în timpul gestaţiei.

Mai multe