UPDATE. Situație halucinantă la Spitalul Suceava. 100 de lei șpagă ca să îți ridici ruda decedată de la morgă

9 aprilie 2020 14:42   Național
Ultima actualizare:

În plină pandemie de coronavirus, pentru unii funcționari, cel mai important lucru este cum să obțină șpagă. Trei suceveni, între care un fost poliţist, spun că s-au văzut obligaţi să plătească „atenţii” de 100 de lei ca să ridice trupurile neînsufleţite ale apropiaţilor de la morga Spitalului Județean. Asistenta neagă vehement acuzazțiile.

UPDATE. Asistenta Mariana Ficiuc, acuzată de fostul polițist că a luat mită, spune că nu este adevărat nimic. Ea spune spune că doi dintre colegii săi erau de faţă când s-a întâlnit cu poliţistul şi pot spune că nu a pretins mită. Cadrul medical susţine că bărbatul ar fi vrut să-i dea 100 de lei, dar ea nu i-a luat. Ea crede că „a fost luată la ochi” de cei care acuză pentru că este fumătoare şi iese în faţa unităţii, unde mai socializează cu rudele celor decedaţi, scrie adevarul.

UPDATE. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis un dosar penal pentru luarea de mită la morga Spitalului Judeţean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Funcţionari publici sunt acuzaţi că au cerut bani de la familiile celor decedaţi de coronavirus pentru ”eforturile” făcute în legătură cu constatarea decesului şi pregătirea persoanelor decedate, potrivit news. ro.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Acuzaţii halucinante la adresa angajaţilor de la morga Spitalului Judeţean Suceava. Pe lângă durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi, sucevenii susţin că trebuie să treacă şi prin umilinţa de a plăti atenţii sau şpăgi la morgă, scrie Adevărul.

Situație halucinantă la Spitalul Suceava. Dai șpagă să îți ridici mortul. Banii se lasă într-o cutie de pantofi: „S-a pus repede capacul, «să nu se infecteze»“

Oamenii acuză lipsa de empatie a angajaţilor de la morgă. În contextul pandemiei de COVID-19, toate persoanele decedate în spital sunt considerate infectate. Rudele iau trupurile neînsufleţite direct în sicrie sigilate, iar înmormântările au loc în aceeaşi zi cu un număr limitat de persoane.

Fost polițist, ”nevoit” să dea șpagă

Vasile Costeniuc a fost poliţist timp de 25 de ani. Tatăl său, care avea peste 80 de ani, a decedat la Spitalul Suceava. Luni, 6 aprilie, fostul poliţist s-a dus la morga unităţii medicale ca să ridice trupul neînsufleţit al părintelui său. Era însoţit de fratele său şi de şoferul unei firme care se ocupă de înmormântări. Poliţistul susţine că şoferul i-a spus că dea 100 de lei pentru că "aşa se face". Banii au fost puşi într-o cutie de la pantofi, „pe care s-a pus repede capacul ca să nu se infecteze”.

„Eram primul venit şi mi s-a spus că sunt primul servit. Acolo ni s-a făcut un scurt instructaj, ce trebuie să facem. Din vorbă în vorbă le-am spus că am lucrat în Poliţie vreo 25 de ani. Mi-au spus că merg să iau mortul. Cât stăteam acolo, eram cu şoferul de la firma de pompe funebre. Şi mi-a spus că ce se întâmplă, nu dăm nimic? L-am întrebat pe şofer şi mi-a spus că trebuie să dau 100 de lei. I-am spus fratelui meu să-mi dea 100 de lei, gândindu-mă că intră în banii de spălat. Vă daţi seama, cu mortul acolo. Scoate o cutie de pantofi neagră şi am pus 100 de lei. M-am dus lângă tata şi m-au întrebat dacă vreau să-i fac o poză ca şi cum mi-ar fi făcut o favoare. I-am făcut o fotografie. Îl bagă în sicriu, înşurubează şi la revedere”, ne-a declarat Vasile Costeniuc. El a arătat că pe moment nu şi-a dat seama că, de fapt, a plătit „o atenţie”. Fostul poliţist a explicat că era prea îndurerat.

Întrebat dacă banii nu au fost luaţi de angajatul de la firma privată, fostul poliţist a spus că a văzut cutia în morgă. „Cutia a rămas acolo. Doamna asistentă a luat banii”, susţine bărbatul. El a mai arătat că n-a reuşit să mai recupereze telefonul tatălului său.

Angajații opresc bijuteriile și telefoanele defuncților

Printr-o experienţă similară a trecut şi suceveanul Lucian Ciobanu. Bărbatul şi-a îngropat mama în vârstă de 57 de ani. Pe documentele de la morgă scria că era infectată cu COVID-19. Lucian Ciobanu a spus că şi tatălului său i s-a cerut să pună în cutia de carton suma de 100 de lei. „Ni s-a spus că aşa se pune. Vă daţi seama că-n momentele acelea nu ne-am opus. Ne-am certat atunci când au refuzat să ne dea cerceii, portofelul şi telefonul mamei. Le-am primit după ce am insistat să ni le aducă”, a spus suceveanul.

Mircea Burescu este un alt sucevean care susţine că i s-a ceut să lase bani la morgă. „Mi s-a cerut fara pic de empatie sa "las ceva" şi pentru ei”, a arătat bărbatul. 

Pe uşa de la morgă există un afiş în care se arată că serviciile oferite sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Asta înseamnă că sucevenii n-au de ce să lase bani când ridică trupurile neînsufleţite.

Citește și: 

Cine este ambulanțierul din Suceava ucis de coronavirus. Avea 53 de ani și era sigur că organismul lui va rezista

Mărturia cutremurătoare a unui medic militar de la Suceava: ”Pe cine alegem să intubăm? E război!”

Mai multe