UPDATE Soarta maidanezilor a fost decisă azi la Curtea Constituţională. Pot fi eutanasiaţi

25 septembrie 2013 6:50   Național
Ultima actualizare:

Decizia finală asupra eutanasierii căinilor fără stăpân s-a discutat azi, la Curtea Constituţională. Iubitorii de animale au sperat să fie înlăturată din lege prevederea care permite eutanasierea în termen de 14 zile a câinilor comunitari ce nu sunt revendicaţi sau adoptaţi. CCR a hotărât că legea respectă constituţia, deci animalele pot fi eutanasiaţi.

UPDATE Prevederile legii contestate la  La Curtea Constituţională (CCR) sunt în conformitate cu Constituţia României şi poate fi aplicată. Ceea ce înseamnă că după 14 zile de când au fost ridicaţi, câinii neadoptaţi sau revendicaţi pot fi eutanasiaţi. Totuşi, legea prevede că autorităţile locale decid dacă aplică soluţia finală pentru câinii fără stăpân.

Protestatarii spun că vor contesta în Justiţie orice act de barbarie împotriva câinilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi.

Un grup de 30 de parlamentari din majoritatea grupurilor politice a atacat legea la Curtea Constituţională.

Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă.

Deputaţii şi senatorii semnatari solicită Curţii să trimită Legea spre o nouă examinare, în Parlament.

Mai multe