Ura, leii de mare Sam şi Inuk vor fi părinţi!
El e neamţ get-beget, născut la Nürnberg. Ea e unguroaică crescută la „pension” în Franţa. Nu e vorba despre vreun cuplu regal, ci despre leii de mare Sam şi Inuk pe care puteţi să-i vedeţi în spectacolele de la Delfinariul din Constanţa. Jucăuşii n-au stat degeaba de când se află în ape teritoriale româneşti. S-au îndrăgostit şi au pus de-un bebeluş.
De câteva luni, leii de mare californieni sunt noua atracţie a Delfinariului din Constanţa. Mai precis, trei exemplare superbe au fost împrumutate de la grădini zoologice din Franţa şi Germania. Inuk de 10 ani şi mai tânăra Kali, 5 anişori, sunt născute în Ungaria, dar au fost crescute la o grădină zoologică din Franţa. Masculul Sam vine din Nürnberg, Germania, şi are 9 ani. Cât e ziua de lungă, fac salturi şi giumbuşlucuri pentru copiii care se înghesuie la bazinul mai mic din cadrul Delfinariului, în timp ce arena cea mare este rezervată colegilor delfini.
Acolo au mai rămas fetiţele aduse din China acum 8 ani Chen- Chen si Ni-Ni, după ce Pei-Pei a murit în 2013. Ce s-a întâmplat atunci? “Pei-Pei, care în limba română înseamnă bebeluş, era un mascul de 6 ani, foarte jucăuş. Îi plăcea să se dea mare în faţa fetelor. În iunie 2013 a făcut un salt de mascul feroce şi s-a lovit cu coada de marginea bazinului. Lovitura i-a fost fatală, şi-a rupt coloana şi antrenorii l-au găsit mort”, ne-a povestit directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bîlbă.
De atunci nu le-au mai adus alt mascul femelelor Chen-Chen si Ni-Ni, în traducere «Răsărit de soare» şi «Fetiţa». “Am ajuns la concluzia că nu e potrivit un trio“, explică directorul.
În schimb, anul acesta conducerea complexului a decis aducerea unui spectacol privat de lei de mare.
“Leii de mare californieni sunt cei mai dresabili din specia lor şi prezentăm un spectacol educativ prin care oamenii învaţă ce să facă pentru a proteja oceanele şi mările de plasticele pe care le producem, plastice care au ajuns să fie mai mari decât Muntele Everest. Şi cum oamenii merg la plajă unde folosesc multe plastice, vrem să-i determinăm să se gândească bine să nu le arunce oriunde ca ele să ajungă în apă, ci să le ducă la gunoi. Ăsta e mesajul nostru. În spectacol, se poate vedea cum un leu de mare ia un pet din bazin şi-l duce la un coş de gunoi. Spectacol emoţionant şi educativ în acelaşi timp”, ne-a explicat directorul Bîlbă.
Tot acesta ne-a dat şi vestea cea mare: “Vom avea nepoţel! Una dintre femele, Inuk mai precis, este gestantă şi aşteptăm să ne aducă un puişor. Vom vedea dacă firma belgiană care îi deţine va decide să-l lase la noi sau ni-l va lua”.
Fiind un spectacol privat, găzduit de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, spectatorii vor plăti un bilet separat faţă de cel de acces în cadrul Delfinariului. Banii îi încasează proprietarii belgieni şi românii iau o cotă parte din încasări. Şi pentru că zilele acestea pe Litoral a fost arborat steagul roşu, adică e interzis să înotaţi în mare, ce ziceţi de o vizită la Delfinariu?