USR a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia BEC de renumărare a voturilor. „Ne opunem acestui abuz”

29 noiembrie 2024 12:46   Național
Ultima actualizare:

Uniunea Salvați România (USR) a depus o contestație la Curtea de Apel București împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind renumărarea voturilor din toate secțiile de votare din țară. Partidul solicită anularea hotărârii BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei.

Cererea USR și motivele invocate

Potrivit comunicatului transmis vineri, USR cere scurtarea termenelor procedurale astfel încât contestația și eventualul recurs să fie soluționate înainte de 6 decembrie, când, conform calendarului electoral, ar trebui să înceapă votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale în diaspora.

Reprezentanții USR consideră că decizia BEC este "nelegală și trebuie anulată", motivând că solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot "depășește prevederile legale".

„Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu decizia total nejustificată de renumărare a tuturor voturilor din țară, în loc să fi fost validate rezultatele primului tur și să înceapă campania pentru al doilea tur, este un abuz uriaș, un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor. Ne opunem acestui abuz cu legea în mână, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a declarat Cristina Prună, purtătoarea de cuvânt a partidului.

Critici aduse deciziei BEC

USR a prezentat o serie de argumente împotriva renumărării voturilor:

Biroul Electoral Central poate dispune renumărarea doar în cazul unor erori sau neconcordanțe constatate în procesele verbale. În acest caz, nu au existat contestații, iar procesele verbale au fost deja aprobate.

Conform HG 1061/2024, rezultatele primului tur trebuiau validate și publicate până pe 28 noiembrie, iar campania electorală pentru turul al doilea să înceapă pe 29 noiembrie.

USR a semnalat riscuri legate de integritatea sacilor cu voturi, care au fost depozitați în condiții ce nu asigură protecția împotriva intervențiilor neautorizate.

Condițiile improprii pentru renumărare

Procesul implică verificarea unui volum uriaș de voturi într-un timp extrem de scurt, fără supraveghere audio-video sau prezența reprezentanților tuturor partidelor, observatorilor și presei.

USR a subliniat că procentul voturilor nule este mai mic decât la alte alegeri recente (2,36% la prezidențiale, față de 5,17% la europarlamentare și 2,88% la locale), iar motivele invocate pentru anulare, precum continuarea campaniei electorale, nu reprezintă fraudă în sensul legii.

Mai multe