Vă puteţi retrage acum de la Pilonul II

13 martie 2019 19:30   Național
Ultima actualizare:

Peste 7,2 milioane de salariaţi cotizează, în acest moment, la Pilonul II. Iar cei mai mulţi dintre ei, în jur de 6 milioane, sunt în sistem de mai bine de cinci ani. Asta le permite să renunţe la pensia privată şi să contribuie de acum doar la stat. De ieri, legea care le conferă acest drept a intrat în Monitorul Oficial.

Obligativitatea de a contribui la pensia privată a picat. Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat a fost publicată, ieri, în Monitorul Oficial.

Ceea ce înseamnă că de acum înainte, românii îşi pot exprima acordul pentru transferul celor 3,75% pe care îi virează la Pilonul II, la Pilonul I.

Dacă aleg să se retragă, întreaga contribuţie de 25% din salariul angajatului va pleca către stat şi se vor finanţa pensiile aflate în plată. Pentru a te retrage este obligatoriu să fi contribuit cel puţin cinci ani şi este nevoie să depui o cerere la administratorul de fond.

Aceasta trebuie să conţină, pe lângă datele de tale de identificare (nume şi prenume, cod numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, data naşterii, etc) şi pe cele de contact (adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresă de corespondenţă, număr de telefon). În cerere vei menţiona şi seria şi numărul actului individual de aderare, denumirea fondului de pensii, numele şi adresa administratorului.

Alte elemente esenţiale cuprinse în cererea-cadru privesc denumirea angajatorului, cu tot cu Codul Unic de identificare, dar şi denumirea casei de pensii la care eşti înregistrat.

Acestei cereri i se anexează copia actului de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere, prin care recunoşti că ai cerut încetarea plăţii contribuţiei individuale la fondul de pensii administrat privat.

Începând din luna respectivă, întreaga contribuţie de pensie va fi virată către sistemul public de pensii. De reţinut este faptul că banii strânşi în cont până la data transferului nu vor ajunge pe mâna statului, ci vor rămâne în propriul tău cont.

Ei vor fi reinvestiţi până când vei împlini vârsta standard de pensionare, 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor. În prezent, la Pilonul II s-au strâns peste 10 miliarde €, în cei 11 ani de cotizare. 

Efectele renunţării la pensia privată

Administratorii Pilonului II spun că îndemnul la retragerea economiilor îi va lăsa mai săraci pe români. Iată cu ce efecte spun ei că ne vom confrunta:

  • România va intra în haos, pentru că populaţia, economia şi investitorii vor fi grav afectaţi;  
  • Sistemul de economisire a populaţiei pentru vârsta pensionării va fi desfiinţat de facto;
  • Românii vor pierde dreptul de a lăsa moştenire banii economisiţi pentru pensie;
  • Pe fondul declinului demografic va condamna definitiv oamenii la sărăcie şi captivitate faţă de sistemul public de pensii;
  • Se va reduce cea mai importantă acumulare de capital autohton din istorie, mărind astfel dependenţa ţării de finanţările externe;
  • Va creşte costul de finanţare a datoriei publice.
Mai multe