Vacanțele elevilor sunt prea multe? Uite cum este în Europa!

23 ianuarie 2019 15:03   Național
Ultima actualizare:

Copiii vor cât mai multe zile de joacă, iar părinții îi vor mai mult la școală pentru că nu au cu cine să îi lase cât sunt ei la serviciu. Ministerul Educației a anunțat că anul școlar 2019 - 2020 va fi mai lung decât cel de acum care are 168 de zile. Durata anului școlar în UE este între 170 și 200 de zile.

Ministrul educației, Ecaterina Andronescu a anunțat că intenționează să desființeze vacanța din februarie a elevilor. Demnitarul crede că este prea lungă perioada de trei săptămâni în care elevii stau acasă, timp în care uită materia. ”Am regândit structura anului școlar. Este vorba despre structura anului școlar 2019-2020. Și cred că sunt modificări importante. Aș vrea să punem această modificare în dezbatere publică, să vedem care sunt reacțiile. De exemplu, foarte mulți părinți mi-au reproșat că au luat vacanță copiii pe 21 decembrie, au avut vacanță până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de vacanță, se termină semestrul și mai au încă o vacanță și semestrul următor. După părerea mea, vacanța această este mult prea lungă”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pentru realitatea.net.

Potrivit calendarului aprobat pentru anul școlar 2018 – 2019, elevii învață 168 de zile, adică 34 de săptămâni, iar școlarii de la clasele a VIII-a și a XII-a se duc la ore timp de 32 de săptămâni pentru a se putea pregăti de examene.

Însă, în Europa elevii învață mult mai mult decât cei din România. De pildă, în Italia, Danemarca și Irlanda de Nord, elevii studiază 200 de zile. La noi, cel mai lung an școlar a fost de 172 de zile (2008 – 2009).

Cum este anul școlar în Europa

Structura anului școlar nu este prea diferită în țările din Europa. În 10 țări, școala începe în august. Țările în care școala începe cel mai devreme sunt Danemarca și Finlanda. În privința numărului de zile de școală, acesta variază între 156 în Albania și 200 în Danemarca și Italia.

Potrivit unui raport publicat de Eurydice (o instituție coordonată de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură a Uniunii Europene), întinderea vacanţei de vară variază semnificativ între ţări şi durează de la 5 săptămâni (în anumite regiuni din Elveţia), până la 13 săptămâni în Letonia, Italia şi Turcia. Vacanţa de vară este de obicei mai scurtă în ţările în care elevii au mai multe vacanţe în timpul anului şcolar. În Germania, Spania, Italia, Austria şi Elveţia, dar şi în Norvegia şi Suedia, autorităţile locale sunt cele care hotărăsc în această privinţă. În Franţa, Polonia, Slovacia şi Slovenia, guvernul stabileşte date diferite pentru vacanţa de iarnă, în funcţie de zona geografică. La noi, Guvernul decide, la propunerea Ministerului Educației, iar inspectoratele școlare pot decide zile libere în caz de necesitate (calamități, vreme rea, epidemii).

Austria: 37 săptămâni cursuri, 15 de săptămâni vacanță

Belgia: 37 săptămâni cursuri, 15 săptămâni vacanță

Bulgaria: 35 săptămâni cursuri, 17 săptămâni vacanță

Cipru: 36 săptămâni cursuri, 16 săptămâni vacanță

Danemarca: 40 săptămâni cursuri, 12 săptămâni vacanță

Finlanda: 38 săptămâni cursuri, 14 săptămâni vacanță

Franța: 35 ½ săptămâni cursuri, 16½ săptămâni vacanță

Germania: 39 săptămâni cursuri, 13 săptămâni vacanță

Italia: 36 săptămâni cursuri, 16 săptămâni vacanță

Olanda: 42 săptămâni cursuri, 10 săptămâni vacanță

Polonia: 39 săptămâni cursuri, 13 săptămâni vacanță

Portugalia: 37 săptămâni cursuri, 15 săptămâni vacanță

Spania: 37 săptămâni cursuri, 15 săptămâni vacanță

Mai multe