Valul 5 în România. Experții avertizează: „Vom fi din nou unici în Europa”

14 noiembrie 2021 14:27   Național
Ultima actualizare:

Nici n-am scăpat încă de valul 4, că deja ne uităm cu îngrijorare spre viitor. Va veni și valul 5, nu scăpăm! Cât va fi de dur depinde doar de noi, de ce vom face în perioada sărbătorilor, de cum va evolua situația în școli. Medicul Radu Țincu estimează că următorul val al pandemiei va fi de amploare.

În acest moment, ne aflăm, incontestabil, într-o fază de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri. Duminică, 14 noiembrie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 3.021 de noi cazuri de COVID și 233 de decese, după ce săptămânile trecute depășeam 15.000 de infectări pe zi, în timpul săptămânii, și peste 400-500 de vieți pierdute. „În acest ritm, vom coborî sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie, fiind la pragul de suportabilitate al spitalelor. Numărul deceselor va scădea și el la 200 pe zi. Așadar, vestea bună este că până la începutul lunii decembrie vom coborî sub incidența de 3 la mie, iar înainte de sărbători vom avea probabil sub 2.500 de cazuri pe zi (incidență de 1,5 la mie)”, precizează medicul Octavian Jurma, într-o postare pe Facebook.

Greșeli care ne pot aduce de unde am plecat

Rămâne, totuși, rezervat în privința evoluției pandemiei, având în vedere că rata de vaccinare cu prima doză a scăzut de 4 ori și nu mai ține pasul cu infectările reale. De asemenea, certificatul verde nu va fi adoptat în timp util pentru a mai limita infectările, iar deschiderea școlilor este văzută ca o măsură de relaxare. „Dacă anarhia sanitară se va extinde în continuare, există un pericol real să ne împotmolim într-un platou, la o incidență ridicată, de peste 3.000 de cazuri pe zi sau chiar să revenim pe o pantă ascendentă în decembrie - cel târziu în ianuarie. Un nou val similar valului 3 nu cred însă că e posibil până în primăvară, chiar dacă vedem o creștere rapidă a cazurilor în țările occidentale, ce pare a fi debutul valului 5. În aceste țări are loc mai degrabă o recidivă a valului 4-Delta care până acum fusese ținut sub control cu măsuri non-farmaceutice (lock-down) până și-au atins țintele de vaccinare. La ei, acesta este valul nevaccinatilor care la noi este încă în plină desfășurare”, mai spune Jurma.

Experții așteaptă valul 5

Șeful DSU Raed Arafat recunoaște și el că un val 5 e posibil. „Nu pot să spun la ce moment, dar e posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val 5 poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum”, a declarat Raed Arafat, vineri, în cadrul unei conferințe. Și Valeriu Gheorghiță avertiza recent că numărul cazurilor de COVID ar putea crește din nou peste două săptămâni, din cauză că oamenii interacționează mai mult în spații închise. „Suntem în plin sezon rece și stăm tot mai mult în spații închise, există interacțiune apropiată între oameni, iar acest lucru e asociat cu o creștere a riscului de infectare”, a explicat Gheorghiță, conform B1.

Dr. Radu Țincu: „Vom fi din nou unici în Europa”

Medicul Radu Țincu crede că valul 5 va fi unul de amploare deoarece populația României nu e imunizată suficient. „Vom avea din nou un val de amploare, aşa cum a fost şi valul 4. Acest nou val ține de mai mulți factori: în primul rând de gradul de imunizare al populaţiei şi de respectarea măsurilor sanitare. În momentul în care niciuna din cele două variante nu este aplicabilă, este evident că avem toate şansele ca acest scenariu să se întâmple. E nevoie ca populaţia să fie imunizată, iar pentru cei care nu sunt imunizaţi să existe un alt tip de control, care să arate că aceştia nu reprezintă un pericol de sănătate publică. Este evident că toate măsurile sanitare, odată ce sunt amânate şi temporizate, nu fac decât să dezorienteze populaţia. Rata de vaccinare a scăzut semnificativ. Vom fi din nou unici în Europa. În acest moment, România a avut un val 4, cum nici o altă ţară nu l-a mai avut, cu peste 400 de morţi în fiecare zi şi cu peste 1.800 de pacienţi internaţi în Terapie Intensivă”, a declarat medicul Radu Țincu la Antena 3

Mai multe