Vând animalele pe nimic ca să nu le moară de foame
Lipsa precipitaţiilor din zona de şes a judeţului Suceava a pârjolit câmpiile, a secat fântânile şi i-a adus la disperare nu doar pe agricultori, ci şi pe crescătorii de animale. În lipsa surselor de apă şi a furajelor, mulţi dintre oameni apelează la o soluţie extremă: îşi vând animalele la abator.
Situaţie disperată în Moldova. Au căzut 20 de litri de ploaie în ultimele patru luni, iar pământul este uscat până la o adâncime de peste un metru. Iarba şi lucerna sunt uscate sau nici nu au mai crescut. Multe fântâni au secat încă din luna iunie. Suferă şi culturile, dar şi animalele.
Ca să nu le moară vitele de foame şi de sete, ţăranii au început să le ducă la abator. Leon Postolache, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, a precizat că în ultimele trei luni numărul animalelor sacrificate la abatoarele acreditate din judeţ s-a dublat faţă de anul trecut.
Practic, mii de bovine sunt duse la tăiere, iar preţul de achiziţie este de 4-6 lei kg în viu. Cei care se bucură de necazul oamenilor sunt samsarii. Aceştia merg prin sate, bat la toate porţile de gospodari şi le oferă preţuri derizorii, cu 35-40% mai mici.
„Au venit la poartă şi mi-au oferit 700-800 de lei pentru o vacă. M-au luat în bătaie de joc. Cât mai am mâncare le ţin, când nu, voi mai vedea”, a povestit Marin Fron, un bătrân de 85 de ani, care are o vacă şi un viţel. În comuna Udeşti, aproape 70% din fântânile din sat au secat. Din acest motiv, cei mai mulţi dintre localnici merg să aducă apă pentru adăpatul animalelor din râul Suceava. Dar şi apele acestuia au scăzut foarte tare. Gică Pop este proprietarul a 130 de capre şi spune că mai are o sursă de apă, un puţ, unde animalele se calcă în picioare pentru un strop de apă.
„Preţul pe litrul de lapte este de 1,5 lei, în condiţiile în care la marile magazine ajunge la 12 lei. Până acum câteva săptămâni primeam 1,7 lei/litru, dar cei care achiziţionează laptele au scăzut preţul, pe motiv că a scăzut calitatea”, a arătat Gică Pop. Din păcate, situaţia de la Udeşti este trasă la indigo în foarte multe localităţi, iar oamenii spun că doar un miracol divin ar mai putea schimba ceva.
”Nu mai este nimic pe câmp în toată Moldova, dar mai ales în Vaslui şi Bacău. Eu am 65 de ani şi nu am văzut aşa ceva. Nu ajung furajele nici până la începutul iernii. Dacă în gospodării sunt două vite, omul vinde una ca să o salveze pe cealaltă. Dacă am văzut că nimeni nu ne întreabă de sănătate, am făcut solicitare la Ministerul Agriculturii să obţinem permisiunea de la Sivicultură să intrăm cu animalele în păduri, unde mai este ceva vegetaţie”, ne-a explicat Costică Rusu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Vrancea.
Seceta se va menţine şi săptămâna următoare
Meteorologii nu au veşti bune pentru agricultori. Vremea se va menţine călduroasă în următoarea perioadă, chiar dacă vor fi câteva averse. Zonele cele mai afectate de secetă sunt Moldova, Muntenia şi Oltenia, dar situaţia a devenit critică şi în vestul ţării, unde de mai multe zile este ”cod portocaliu” de caniculă.
”Menţinerea regimului termic ridicat al aerului, asociat cu deficite mari de umiditate în sol, vor determina manifestarea fenomenelor de ofilire, răsucire şi uscare parţială sau totală a frunzelor, şiştăvirea (n.r. - uscarea) boabelor de porumb şi a seminţelor de floarea-soarelui, precum şi un procent ridicat de plante sterile. În plantaţiile pomi-viticole se va semnala îngălbenirea frunzelor, un ritm de creştere a fructelor/boabelor mai redus, acumularea forţată a zahărului”, prognozează Elena Mateescu, director executiv ANM.
Până la 38 de grade în weekend
Ce fericiți trebuie să fi fost locuitorii din centrul țării! Joi (13 august), a plouat după multe zile de arșiță. Meteorologii ANM au emis joi avertizări pentru județele Bistrța-Năsăud, Harghita, Covasna, unde au căzut averse de ploaie. Vor fi ”dușuri” în toate regiunile, dar precipitațiile vor fi slabe cantitativ. Nici temperaturile nu coboară foarte mult și va fi caniculă și în zilele următoare, arată prognozele ANM. În acest weekend și la începutul săptămânii următoare vor fi temperaturi ridicate, până la 37 -38 de grade.