Verdict dur! Ce spune un fost director al unei mari fabrici de mezeluri din Epoca de Aur despre alimentele actuale

5 iunie 2019 19:47   Național
Ultima actualizare:

Verdict dur! Valentin Petre (84 de ani), care a condus una dintre cele mai mari fabrici de mezeluri din Epoca de Aur, susţine că n-o să mai avem niciodată alimente curate. Pensionarul povesteşte că după Revoluţie a jurat că nu va mai mânca salam, având în vedere reţetele pline de aditivi şi coloranţi

Soia, apă şi sare. Acestea erau singurele ingrediente care se adăugau în reţeta mezelurilor, explică Valentin Petre, care a ocupat, timp de trei decenii, funcţia de director la fabrica de specialitate din Călăraşi. În 1972, când a fost numit director, fabrica producea 300 de kilograme de mezeluri pe zi şi, treptat, a ridcat producţia la 15 tone zilnic. Preparatele ajungeau în magazine din toată ţara.  

De profesie inginer, Petre Valentin se laudă că n-a făcut lucrurile cu jumătăţi de măsură, scrie adevarul.ro. Pensionarul e mâhnit că nu se mai pune preţ pe mâncarea de calitate. „Să vă spun ceva. Carnea nici nu mai miroase a carne. Multe alimente existente pe piaţă respectă normele care ţin de gust şi de aspect, dar nu respectă normele care ţin de calitatea nutritivă a unui produs, fapt esenţial când vine vorba de mâncare”, consideră fostul director.

“De cele mai multe ori, mezelurile conţin multă apă, conservanţi, carne de proastă calitate şi tot felul de resturi. Pe vremuri nu exista aşa ceva. Aveam aproape zilnic tot felul de controale care ţineau de calitatea preparatelor. Nimeni nu-şi permitea să schimbe reţeta, erau amenzi usturătoare. Era un proces supravegheat îndeaproape de specialişti. Nu se adăugau E-uri, soia se punea în cantităţi mici. Apă şi sare, atât aveam în reţetar. Şi, desigur, carne de foarte bună calitate. Parizerul era carne curată, crenvurştii se făceau din pulpă de porc sau de vită, iar salamul Victoria - din carne de porc şi puţină grăsime. Salamurile uscate se preparau din pulpă de vită. Cârnaţii costau până în 10 lei kilogramul, iar salamul - între 10 şi 20 de lei kilogramul”, îşi aminteşte specialistul.

Petre consideră că, “în prezent, cele mai dăunătoare alimente sunt cele care au un conţinut ridicat de slănină şi şorici, pe care le găsim în majoritatea mezelurilor. Acestora li se adaugă coloranţi, conservanţi, dar şi diferite E-uri, ca nitratul de sodiu sau monoglutamatul de sodiu”.Sprijinit într-o cârjă, fostul director spune că, la sfârşitul anilor ’90, fabrica a dat faliment. Acum, el are o pensie de 2.600 de lei şi nu mai pune gura pe mezeluri şi pe carne. „Legumele sunt baza alimentaţiei noastre, dar nici astea nu mai sunt ce-au fost”, oftează Valentin Petre.  

Mai multe