Veste bună! 975 de lei, salariul minim din ianuarie

26 noiembrie 2014 21:16   Național
Ultima actualizare:

75 de lei. Atât vom primi în plus la salariu începând de anul viitor. Un proiect al Ministerului Muncii arată că începând de la 1 ianuarie venitul minim va creşte la 975 de lei.

Documentul a fost pus în dezbatere publică până pe 30 decembrie, dar nu există posibilitatea ca acesta să nu se aprobe. Ne aflăm pe penultimul loc în Europa, în ceea ce priveşte valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, înaintea Bulgariei. Din prima zi a anului 2015, toţi patronii trebuie să ofere cel puţin 975 de lei, pentru un program de lucru de 168 de ore, în medie, pe lună. Astfel, ora de muncă va ajunge să fie plătită cu 5,7 lei. Vara vine şi ea cu bani în plus. De la 1 iulie, salariul minim va creşte din nou: de la 975 la 1.050 de lei pe lună, adică 6,2 lei pe oră. De majorare vor beneficia 1.471.356 salariaţi, dintre care 488.630 de bugetari şi 982.726 salariaţi din sectorul privat. Statul va cheltui cu aceste creşteri 654.500.000 de lei. În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 900 de lei şi reprezintă 5,3 lei pe oră. 

Promisiuni că nu va creşte preţul la căldură

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că a obţinut acordul Comisiei Europene în vederea amânării liberalizării preţurilor la gaze utilizate pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei. Asta înseamnă că preţul căldurii nu va fi majorat cu până la 38%, de la 1 ianuarie, aşa cum anunţase, luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

«Sunt prea puţini bani»

Gabriela Ignat (41 de ani): „Ar trebui să se ţină de promisiunile pe care le fac. Avem nevoie de locuri de muncă, de salarii decente. Să dea Dumnezeu să crească salariile, dar mi-e greu să cred aşa ceva”.

Costel Dumitrică (37 de ani): „Ar trebui ca salariul minim să crească la 1.500 de lei. Sunt prea puţini bani! Abia reuşeşti să plăteşti utlilităţile. Pentru hrană ce îţi mai rămâne?”.

Cristi Toma (48 de ani): „Este adevărat că salariile sunt mici, dar ele ar trebui crescute odată cu dezvoltarea economiei. Nu din împrumuturi. Şi nu fals: adică degeaba creşte salariul la 975 de lei, dacă şi preţurile se duc în sus. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu benzina!”.

Mai multe