Vești bune pentru copiii internați la spitalul "Marie Curie"
În sfârșit vești bune despre starea celor șapte copii cu sindrom hemolitic-uremic internați la un spital din București. Mihaela Bălgrădean șeful clinicii de Nefrologie de la spitalul ”Marie Curie” a anunțat luni că toți copiii încep să se recupereze după boală dar, fiecare în felul său relatează Agerpres.
"Ne mai pregătim la încă unul din cei trei dializați să închidem cateterul peritoneal, în sensul că, în momentul în care nu va mai avea nevoie de dializă, are nevoie de prescripțiile generale legate de boală. (...) S-ar putea mâine sau poimâine, poate chiar mâine. Lucrurile merg bine. Copilul din terapie intensivă are și el o evoluție încetișor mai bună, în sensul în care a început să emită o cantitate mică de urină, este încă alimentat pe sondă naso-gastrică, nu reușește încă să primească alimentația pe cale orală. Una peste alta, sigur, și față de situația lui, noi suntem mulțumiți și revin în a spune că fiecare are o evoluție particulară atunci când începe să recupereze după faza acută a bolii", a afirmat medicul.
Bălgrădean a spus că, cel mai probabil, spre sfârșitul săptămânii vor mai fi externați alți doi copii și la începutul săptămânii viitoare alții.
"Probabil, spre sfârșitul săptămânii, discutăm de externările altor doi copii care nu au mai avut dializă peritoneală și, probabil, la începutul săptămânii viitoare, despre ceilalți, ultimii doi la care s-a suprimat dializa peritoneală. Sunt etape. Important este că evoluția lor este bună. (...) Medicațiile și recomandările trebuie respectate după externare", a punctat șeful de secție.
Răsturnare de situaţie în cazul copilului cu sindrom hemolitic internat la Bacău
Mihaela Bălgrădean a adăugat că în evoluția acestei boli există niște componente care pot face medicii să se gândească la posibilitatea unor complicații pe termen lung.
"Aceste componente sunt legate de modalitatea de debut al bolii, de felul în care au răspuns la terapie, de felul în care au reacționat în diferite momente ale evoluției lor. Pe de altă parte, lucrurile legate de afectarea renală pe termen lung se stabilesc în timp, pentru că noi urmărim niște parametri asupra cărora ne exprimăm în timp în legătură cu funcția renală", a declarat medicul.
Întrebată în legătură cu descoperirea unei pneumonii la autopsia unuia dintre copiii care au murit, Mihaela Bălgrădean a explicat că aceasta este una dintre complicațiile bolii.
"Între complicațiile bolii intră și afectarea pulmonară severă, iar din punct de vedere anatomo-patologic o astfel de afectare pulmonară se traduce prin manifestări similare unei pneumonii. Manifestările anatomo-patologice, semnele anatomo-patologice sunt ale unei pneumonii, pentru că, așa cum vă spuneam, fiind vorba de o boală sistemică alături de plămân sunt afectate și cordul și creierul și tubul digestiv și toate celelalte aparate și sisteme", a completat nefrologul, potrivit Agerpres.
Ea a menționat că a discutat cu experții veniți din Suedia. "Sigur că am discutat cu experții veniți din Suedia, sigur că am răspuns la solicitările, întrebările dumnealor. Dumnealor sunt cei care vor emite concluziile finale, având regulile proprii. Și ei sunt specialiștii și au regulile legate de munca dumnealor", a spus medicul nefrolog.
Mihaela Bălgrădean a afirmat că aceasta este perioada cea mai grea pe care o traversează de când este angajată în Spitalul "Marie Curie".
"Eu lucrez în acest spital de când este el, adică de 32 de ani, din 1984. Este cea mai grea perioadă pe care trebuit să o traversăm din punct de vedere al unui număr mare de boli acute extrem de severe, care a presupus un volum imens de muncă, foarte multe emoții și foarte mult profesionalism din partea noastră. (...) Practic a însemnat un volum de muncă legat de tot ce înseamnă câștigarea încrederii părinților, înțelegerea de către întreaga echipă că suntem într-o situație grea și un efort din toate punctele de vedere și poate, nu în ultimul rând, emoțional", a spus șeful de secție.