Veţi da examen de licenţă, cu cel puţin două probe
Se va da examen la intrarea în facultate, dar şi la final. În ultimii ani, majoritatea universităţilor renunţaseră la examenul de admitere, de licenţă sau la lucrarea de licenţă, dar în această vară redevin obligatorii. Click! vă prezintă cele mai importante modificări.
Finalizarea studiilor se încheie cu examen de licenţă sau cu examen de diplomă, numai la universităţi acreditate.
Examenul de absolvire şi examenul de licenţă /diplomă au câte două probe, decise de senatul universităţii: proba 1 -evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate; proba 2 - prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă. Pot fi cel mult două sesiuni într-un an.
Cel puţin una dintre cele două probe se desfăşoară în faţa unei comisii de examen, special desemnată.
Pentru absolvenţii de la universităţile care au intrat în lichidare se organizează examen de selecţie, înainte de susţinerea examenelor de licenţă.
Examenul de selecţie constă în 5 probe scrise şi poate fi organizat numai de universităţi acreditate, care au calificativul „Grad de încredere ridicat".
Examenul de selecţie promovat este recunoscut în toate sesiunile ulterioare de examene de finalizare a studiilor, dar numai în cadrul instituţiei la care a fost susţinut şi promovat.
Absolvenţii universităţilor autorizate provizoriu vor susţine examenele de finalizare a studiilor numai în cadrul instituţiilor acreditate, desemnate de Ministerul Educaţiei.
În cazul absolvenţilor unor facultăţi sau universităţi deja lichidate, ARACIS stabileşte locul unde se poate susţine examenul de licenţă.
Absolvenţii care doresc să susţină examenle finale în altă universitate trebuie să obţină aprobarea universităţilor, cea unde a studiat şi cea unde doreşte să susţină probele.
Candidaţii la examenul de licenţă trebuie să aibă un certificat de competenţă lingvistică într-o limbă de largă circulaţie internaţională.
Înscrierea candidaţilor se face cu cel puţin 10 zile înainte de începerea examenului.
În cazul nepromovării examenelor, acestea pot fi susţinute într-o sesiune ulterioară, cu plata unei taxe. Absolvenţii nepromovaţi pot cere un certificat de studii universitare.
15.000 de locuri mai puţine pentru admiterea la facultate
Sunt din ce mai puţin candidaţi la admiterea la facultate, după examenele de Bac dezastruoase, din anii trecuţi. De aceea, Ministerul Educaţiei a solicitate mai puţine locuri pentru admiterea la facultate din acest an.
În 2011, au fost peste 60.000 de locuri, dar în această vară vor fi doar 45.887 de locuri pentru anul I de facultate. În acest an, Academia Navală din Constanţa nu scoate nici un loc la concurs, ca şi Academia Forţelor Terestre şi Institutul Medico -Militar.
Academia de Poliţie a redus numărul de locuri de la 255 anul trecut, la 197 de locuri anul acesta.