Victor Ponta a împlinit 46 de ani. 11 lucruri pe care nu le știați despre el

20 septembrie 2018 15:29   Național
Ultima actualizare:

Victor Ponta împlinește astăzi, 20 septembrie, 46 de ani și a adunat 17 ani în politică. Fostul premier ”s-a grăbit” toată viața și a fost cel mai tânăr în majoritatea funcțiilor pe care le-a avut. Iată 11 lucruri pe care nu le știați despre fostul premier.

A fost cel mai tânăr premier al țării și din Europa. Victor Ponta nu împlinise 40 de ani când a ocupat pentru prima dată fotoliul de prim-ministru la Palatul Victoria, dar și cel mai tânăr premier demisionar, la doar 43 de ani. Astăzi, 20 septembrie, Victor-Viorel Ponta împlinește 46 de ani.

*Victor Ponta s-a născut în zodia Fecioarei, are 192 cm înălțime și 87 de kg greutate.

Vorbește patru limbi străine: engleză, franceză, italiană și spaniolă. Este căsătorit cu Daciana Sârbu și are doi copii: Andrei de 14 ani  (din prima căsătorie, cu Roxana) și Irina, de 10 ani.

* Când Victor Ponta avea 9 ani, părinții săi s-au despărțit, iar el era răsfățatul mamei și al surorii mai mari, Alexandra. Era considerat ”bărbatul casei”. Mai târziu, va mai avea o soră, Izabela, vecină de bloc. Părinții acesteia au murit unul după celălalt, iar Izabela a fost adoptată de mama lui Victor Ponta. Izabela  locuiește acum la Milano, în Italia.

* Este pasionat de sport. A jucat baschet de când era elev, până în 2014 când și-a rupt un genunchi și a fost operat în Turcia.

* În 1989, avea 17 ani şi era elev la Liceul Ion Neculce din Bucureşti. Pasionat de baschet, era vedeta şcolii. De aceea, a fost acceptat într-un schimb de experienţă cu elevi din Franţa.

Spre surprinderea tuturor, tânărul Ponta a decis să nu se întoarcă în ţară. Avea 20 de dolari în buzunar şi nu ştia limba franceză. A dormit două săptămâni pe bănci, în gară şi în parcurile din Paris. A împlinit 18 ani în capitala Franţei. A rămas opt luni departe de casă, timp în care a lucrat într-un fast-food, unde prăjea cartofi. Mama l-a convins să se întoarcă în ţară, a dat tezele, a luat Bac-ul şi a intrat la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti.

* Îi plac motoarele. A fost copilot la raliuri, până în 2010 când s-a răsturnat de câteva ori cu mașina de curse și-a speriat soția, pe Daciana Sârbu.

Înainte de a se căsători cu Daciana, Victor Ponta a vrut să o impresioneze. În 2008, a împrumutat o motocicletă puternică, dar a lovit o groapă și s-a accidentat. Ponta a povestit că s-a trezit pe o lespede în cimitir dus de două bătrâne care voiau să îl salveze.

* A fost cel mai tânăr procuror din istorie, la 23 de ani, imediat după ce a absolvit Facultatea de Drept din București.

Unul din profesorii săi, Adrian Năstase, l-a invitat să intre în politică, în 2001.

În noiembrie 2003, Victor Ponta a fost ales preşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD), funcţie pe care a ocupat-o până pe 18 noiembrie 2006. În același an, a devenit vicepreşedinte al Partidului Social Democrat (PSD).

* În 2004, la 32 de ani, a fost ales deputat, printre cei mai tineri din istoria Parlamentului României.

* La 38 de ani, în luna mai 2012, Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României şi în fruntea Guvernului, devenind astfel cel mai tânăr prim-ministru din Europa. După ce a remaniat de câteva ori Guvernul, Victor Ponta a fost din nou investit ca premier, la 17 decembrie 2012, în urma alegerilor în care USL de atunci a câștigat alegerile.

* În 2014 şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. După primul tur de scrutin, de la 2 noiembrie, Victor Ponta, cu 40.44% din voturi, iar Klaus Iohannis pe locul doi, cu 30.37% din voturi, și avea șanse să devină cel mai tânăr președinte al țării din istorie. La al doilea tur de scrutin, la data de 16 noiembrie 2014, situația s-a inversat, iar Victor Ponta a pierdut fotoliul de la Palatul Cotroceni.

* În luna mai 2018, Victor Ponta a lansat oficial Partidul Pro România, al cărui cofondator este, alături de Daniel Constantin și Sorin Pâslaru.

Mai multe