Victor Ponta, mai spion decât Vladimir Putin, dar amândoi au "servit" în străinătate

14 octombrie 2014 20:38   Național
Ultima actualizare:

Înalt, tânăr, deştept şi cu bani. Ascensiune politică fulminantă. Acesta este pe scurt Victor Viorel Ponta, oficial primul-ministru al României şi candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Potrivit lui Traian Băsescu el este însă varianta dâmboviţeană a lui James Bond.

Luni 13 octombrie a fost zi cu ghinion pentru şeful Executivului.  La două luni după ce a anunţat că deţine informaţii despre faptul că unul dintre candidaţii la alegerile din noiembrie a fost agent acoperit al serviciilor de informaţii, Traian Băsescu a aruncat bomba: ”Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe”. Şi primul om în stat nu s-a oprit aici. „Jap-jap„ pe obrazul procurorului imaculat Ponta. ”Asta explică şi propulsarea lui rapidă de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General”, a atacat Băsescu.

Potrivit preşedintelui României faptul că Ponta a fost ofiţer acoperit al serviciilor de informaţii în timp ce era procuror reprezintă o ”ilegalitate constituţională”, o ”incompatibilitate” potrivit Constituţiei vechi.

În sprijinul afirmaţiei că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, Băsescu a prezentat o Hotărâre de Guvern, despre care a spus că a fost iniţiată de fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu şi semnată de premier. Documentul extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu SIE.

Şeful statului a găsit şi motivul pentru care fostul şef al SIE l-a acoperit pe Ponta. ”Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu. În mai multe rânduri am cerut SIE lista ofiţerilor acoperiţi iar Meleşcanu a refuzat să o trimită, deşi preşedintele ţării are dreptul de a şti orice fel de informaţii legate de siguranţa naţională”, a încheiat apoteotic Băsescu. Şah şi mat la Ponta?

Pe unde s-a plimbat premierul între 1997 și 2001

Din CV-ul oficial al premierului, postat pe pagina de internet a Guvernului României, reiese că Victor Ponta a avut mai multe deplasări oficiale în străinătate în perioada menționată. 

-Februarie 1999, Seminarul international cu tema «Companiile Offshore», Banca Naţională a Greciei, Atena.

-Decembrie 2000 - februarie 2001, Procuratura Naţională Anti-Mafia - Roma, Italia.

-Martie 2001, Stagiu de pregătire în domeniul infracţiunilor financiar - bancare şi informatice, Departamentul Trezoreriei al SUA, Washington D.C.

Preşedintele rus, «translator» în Germania

Actualul președinte rus Vladimir Putin a fost recrutat de KGB în 1975, după absolvirea facultății, în serviciul de contraspionaj. În 1976 a terminat cursul de perfecționare al KGB din Ohta, Leningrad.

A servit la așa numita direcție nr. 5 a KGB-ului, care combătea opoziția politică. Din 1985 până în 1990, a fost repartizat la Dresda, în Republica Democrată Germană, în cadrul ”Directoratului 5”, o unitate ilegală de culegere de informații, unde a activat sub acoperirea de translator. După prăbușirea regimului comunist al Germaniei de Est, Putin a fost rechemat în Uniunea Sovietică, la Leningrad. A intrat în politică un an mai târziu.

Reacţia actorilor principali

Victor Ponta: ”Sunt minciuni. Din 1995 după ce am terminat facultatea şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara şi voi face la fel ca preşedinte al României”.

Teodor Meleşcanu: ”Nu am iniţiat HG de care vorbeşte preşedintele, dar consider oportună schimbarea legii deoarece, altfel, informaţiile ar fi putut fi folosite în scop electoral, aşa cum s-a întâmplat acum”.

Mai multe