VIDEO Am fost în premieră pe Autostrada Urbană din București. Uite în ce hal e cu 5 zile înainte de inaugurare!

26 noiembrie 2018 14:23   Național
Ultima actualizare:

Blestemul românilor: constructori care câștigă licitații, după care autotoritățile trag de ei ca să-și facă treaba. La fel se întâmplă și pe ciotul de 3 km rămas din Autostrada București-Ploiești. Șoseaua urbană ar trebui să fie deschisă pe 1 decembrie, dar lucrările nu sunt gata. Uite în ce hal e cu 5 zile înainte de inaugurare!

De șase ani tot așteptăm ca Autostrada București-Ploiești (A3) să intre în Capitală! În iulie 2012, aceasta a fost dată în circulație, dar numai până la Centura de Nord, restul de 6,5 km nefiind terminați.

De atunci, șoferii care vin din Ploiești pe A3  ocolesc prin Voluntari ca să poată intra în București. Și vorbim despre cel puțin o jumătate de oră pierdută în trafic, în condițiile în care pe autostradă porțiunea este străbătută în cel mult cinci minute.

Constructorul, asocierea Aktor- Euroconstruct, a avut termen de finalizare noiembrie 2017, apoi a promis că în vara lui 2018 dă drumul la circulație, iar ultimul termen avansat: 1 decembrie 2018. Și e posibil ca nici acesta să nu fie respectat.

Ministrul Transporturilor:”Sunt nemuțumit...constructorul a întâmpinat probleme de lene”

Ministrul demisionar de la Transporturi, Lucian Șova, a venit în această dimineață în control pe șantier ca să vadă în ce stadiu se află lucrarea cu 5 zile înainte de inaugurare.

”Sunt nemulțumit de modul în care antreprenorul de pe acest lot își îndeplinește obligațiile și nu numai aici, ci și pe segmente de cale ferată și pe alt segment de autostradă unde mai are contract cu Compania de Drumuri și sunt dispus, până în ultima zi de mandat, să iau cele mai severe măsuri împotriva lui. De fapt, nu minte compania, nu minte ministerul, îi minte pe români”, a declarat Lucian Șova.

Firma care construiește Autostrada Urbană, penalizată

Întrebat dacă firma contractantă a fost penalizată, demnitarul a spus: ”Este penalizat. Penalitățile curg. Eu am informații de la companie că notificările privind penalitățile de întârziere au fost făcute. Sigur că ele se vor încheia în ziua în care segmentul de autostradă va putea fi folosit. Până atunci calculăm. Am informații generale că ar fi vorba de 0,1% pe zi de întârziere”.

Șova a mai spus că nu există nici un fel de bariere administrative pentru constructor. ”Au întâmpinat probleme de lene cred și de slabă mobilizare, pentru că de mai bine de cinci luni, cel puțin, nu au mai întâmpinat nici o problemă administrativă. S-au plâns de faptul că erau niște stâlpi de la Electrica pe care trebuiau să-i mute și îi încurcau, dar acest lucru nu înseamnă că aici nu ar fi trebuit să fie gata alocarea încă de astă vară”, a afirmat ministrul demisionar.

Sunt câțiva muncitori pe Autostrada Urbană

Și noi am fost pe Autostrada Urbană ca să vedem cu ochii noștri cum stau lucrurile. Ne-am fi așteptat ca șantierul să fie un adevărat furnicar, dar în schimb am găsit câțiva muncitori ici-colo.

Rosturile de la poduri nu sunt gata, se lucrează la montarea glisierelor de metal de pe marginea autostrăzii, marcajele lipsesc, iar la banda care iese din autostradă în Voluntari încă se mai lucrează. La fel și la sensul giratoriu de aici.

În schimb, pe Șos. Petricani, acolo unde iese Autostrada Urbană, au fost marcate astăzi benzile cu noua configurare și au fost montați stâlpii pentru semafoare. Și asta pentru că intersecția Șos. Petricani cu Șos. Fabrica de Glucoză și intrarea din A3 va fi semaforizată.   

Pe 29 noiembrie, ministrul Șova a promis că revine pe șantier, pentru că nu vrea să amâne termenul promis românilor.

Dacă ar fi după constructor, acesta ar vrea să fie păsuit până la sfârșitul anului.

Se lucrează de trei ani pentru 3 km

Realizarea ultimilor 3 kilometri din A3 spre Capitală a fost contractată în decembrie 2015, cu termen de finalizare noiembrie 2017. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Asocierii Aktor - EuroContruct Trading 98 pentru 129.180.727,51 lei fără TVA.

Contractul vizează sectorul de autostrada București - Ploiești, km 0+000 (Intersecție Petricani) - km 3+325, Nod Centură București și Nod Moară Vlăsiei.

În iulie 2012, au fost deschiși traficului cei circa 60 de kilometri de autostrada de la Șoseaua de Centură și până la Ploiești, rămânând însă nefinalizati ultimii 6,5 km spre Capitală și nodurile rutiere. În septembrie 2018, România avea aproximativ 783 de kilometri de autostradă.

Mai multe