VIDEO Cocoșul de Mesteacăn, filmat în Munții Rodnei. Există doar 200 de exemplare în România

26 mai 2021 13:47   Național
Ultima actualizare:

Este o ocazie rară să vezi Cocoșul de Mesteacăn în toată spendoarea lui, spun cei de la Romsilva. Există doar 200 de exemplare în România, iar un împătimit al naturii a reușit să-l filmeze în toată splendoarea lui, în Parcul Național Munții Rodnei.

Cocoșul de Mesteacăn (Lyrurus tetrix) este printre cele mai rare specii. În România, există în jur de 200 de exemplare, în câteva locuri din Carpații Orientali și munții Maramureșului.

Preferă pădurile rare de mesteceni sau jnepenişurile din zona limitrofă pădurii. Împerecherea are loc în mai, în locuri de bătaie din poieni, unde cocoşii rotesc pe sol şi poartă lupte.

Potrivit specialiștilor de la Romsilva, este mai mic decât cocoșul de munte, are o lungime de circa 50 de centimetri și o greutate de până la două kilograme.

Are penajul aproape negru cu luciri albăstrui metalice, în contrast cu dungile de pe aripi şi cu penele subcodale care sunt albe.

Cocoșul de Mesteacăn scoate sunete puternice ce se aud de la o distanţă de câţiva km

Se remarcă, de asemenea, sprâncenele roşii şi coada în formă de liră. Ritualul nupțial (bătaia) al cocoșului de mesteacăn se desfăşoară dimineaţa şi se manifestă prin ridicarea şi desfacerea cozilor în timp ce scot sunete puternice ce se aud de la o distanţă de câţiva km.

Între masculi au loc conflicte şi chiar lupte. Fiind o specie poligamă, masculii dominanţi câştigă acces la mai multe femele.

Cocoșul de Mesteacăn trăiește în jur de 12 ani

Cuibul este de obicei aşezat pe sol şi format dintr-o adâncitură în sol căptuşită cu vegetaţie (frunze, ace de brad, muşchi).

Rareori cuibăreşte în copaci, la o înălţime mai mică de şase metri, în cuiburile altor specii. Longevitatea maximă cunoscută este de 12 ani şi trei luni.

Citește și: 

Azi este Ziua Păsărilor! Ce specii din România sunt pe cale de dispariţie

Aici se odihnesc păsările în drumul lor spre ţările calde!

Mai multe