VIDEO Dispar gările

1 martie 2019 11:00   Național
Ultima actualizare:

De un an de zile în gara din Hunedoara nu mai opreşte niciun tren. Pe 1 martie 2018, cele 6 garnituri care făceau legătura cu nodul de cale ferată Simeria au fost anulate.

Gara a ajuns o ruină, cu pereţii crăpaţi şi scorojiţi, iar o parte din tavan s-a prăbuşit. În zonă, doar câinii şi cei fără adăpost mai vin, iar pereţii au devenit locul preferat al celor care fac graffiti.

În vremurile bune, mii de oameni circulau cu trenul între Simeria şi Hunedoara, cale de 18 kilometri. Chiar şi atunci se spunea despre Hunedoara că este oraşul de la capătul liniei ferate. Nimeni nu se gândea că se va ajunge la situaţia de acum. Acest tronson a fost construit în 1884. După o sută de ani, în 1984 linia a fost electrificată. Erau numeroase trenuri pentru navetişti atunci când la combinatul siderurgic munceau peste 20 de mii de oameni, dar şi garnituri care făceau legătura cu restul ţării. Acum, în gară e de-a dreptul sinistru.

Oamenii ştiu că nu mai circulă mulţi călători cu trenul, dar e o variantă directă ca să ajungi în nodul de cale ferată Simeria şi, de acolo, oriunde în ţară. Acum, trebuie să ajungi mai intai la Deva.

În holul central al clădirii se află două fresce uriaşe realizate în stilul realist socialist din anii 50. Acum, o bucată din plafonul gării s-a prăbuşit. Clădirea este sub lacăt, iar autorităţile locale nu pot face nimic, pentru că e vorba de o proprietate a CFR. O situaţie identică se găseste şi în Valea Jiului, în municipiul Lupeni. Şi acolo gara s-a închis şi nu mai circulă niciun tren.

Ca o culme a ironiei, CFR a renovat clădirea gării din Lupeni apoi a pus lacăt pe aceasta în 2015 şi a anulat trenurile care circulau pe acolo. Şi locuitorii din Valea Jiului circulă acum doar cu microbuzele. Există un proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara pentru o linie de autobuze electrice, care să unească toate oraşele din Vale.

Mai multe