VIDEO Poliția, razie masivă după ora 22. A fost plin de mașini pe străzi. “Zici că este război, așa ne caută ăștia”

24 martie 2020 12:55   Național
Ultima actualizare:

"Stați în case, respectați regulile pentru a nu vă pune în pericol". Este mesajul care s-a auzit luni noapte pe străzile României. Zeci de mașini de poliție și jandarmerie au colindat drumurile pentru a lansa această avertizare nemaiauzită de acum 30 de ani, de la Revoluție. Pentru prima oară din decembrie 1990, au intrat în vigoare restricții de circulație pe timpul nopții. Reporterii Click au fost pe teren pentru a vedea cum se impune respectarea deciziei luate de autorități, de a nu se circula între orele 22.00-6.00, decât în situații excepționale

Luni, 23 martie. La ora 22.00, ca prin farmec, orașele, satele s-au umplut de polițiști și jandarmi. În principalele intersecții agenți puternic înarmați opreau toate mașinile, nimeni nu trecea, toată lumea era interogată. Mii de reprezentanți ai forțelor de ordine au fost scoși în stradă pentru a se asigura că oamenii respectă măsurile anti-coronavirus și că nu mai ies din case fără motiv. Spre deosebire de zilele Revoluției, de data această nu se căutau arme, nu erau vânați teroriștii care se opuneau puterii. De dată aceasta teroristul era Covid-ul. Ca într-un film de groază erau căutați cei care au fugit din izolare sau din carantină determinată de suspiciunea de coronavirus sau cei care se aflau fără rost pe străzi, indiferent dacă pe jos sau în mașină.

În București, când s-a făcut ora fatidică a începerii restricției, pe un frig pătrunzător și o lapoviță să nu scoți un câine din casă, polițiștii și jandarmii au luat orașul sub control. Au blocat intersecțiile, s-au postat peste tot și au început vânătoarea. La intrările în cel mai mare oraș al țării toată lumea era oprită și controlată dacă avea declarația care permite deplasarea pe străzi pe timpul nopții. Rarii trecători, cum erau zăriți erau opriți și legitimați. Nimeni nu scapă, sita era deasă, vigilența organelor de ordine, fără precedent. Echipa Click! a fost oprită de cinci echipaje luni seara, legitimată, trasă pe dreapta. Lanterne în ochi, ordine scurte, agenți înghețați, hotărâți să nu lase nimic la voia întâmplării.

Coadă de mașini întinsă pe 2 kilometri

La ieșirea din București, la intersecția drumurilor care merg spre localitățile Bragadiru și Clinceni, cinci echipaje de la circulație, unul de la mascați și unul de la jandarmerie au făcut un filtru total. Dacă în București nu intră prea multe mașini și doar câteva vehicule așteaptă verificarea, pe sensul celălalt coada se întinde pe doi kilometri. Zici că lumea părăsește în masă orașul, ca în vremuri de bejenie. Autobuze și microbuze pline ochi de oameni, mașini mici, camioane, toate stau încolonate pentru a primi OK-ul să iasă din oraș.

"Agent Nicoară, va rog actele. Ce căutați la ora asta pe stradă? Știți că nu aveți voie decât în anumite condiții? Aveți declarația specială pentru deplasarea pe timpul nopții?", sunt cuvintele spuse obsesiv de agenți sub ochii vigilenți ai jandarmilor și mascaților. Unii șoferi se amuză, mulți se miră de strictețea controlului, majoritatea celor opriți se gândesc la vremuri grele.

Călătorii din autobuze sunt întrebați, mărfurile din camioane sunt inventariate. În ciuda orei târzii, la geamuri apar tot felul de curioși. În liniștea nopții, ordinele reprezentanților forțelor de ordine se aud distinct, câțiva curioși filmează de la balcoane, bine camuflați de perdele. "Zici că este război, așa ne caută ăștia. Nu avem coronavirus cu noi", se amuză un șofer plictisit de așteptare, dar își înghite vorbele când i se spune că este pasibil de amendă pentru că nu are declarație și nici măcar un motiv serios să fie pe străzi la ora aceea. Aceeași rigoare, la filtrul de la Piața Rahova, la Piața Unirii, la Piața Muncii sau la intersecția de la Baba Novac. Vremurile când românii umblau nestingheriți pe străzi noaptea s-au dus, coronavirusul a schimbat regulile. Covid-ul este printre noi și seceră vieți, iar țară este în alertă.

Ce conține declarația pentru liberă circulație pe timpul nopții

Autorităţile au publicat duminică seara modelul Declarației pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze cei care se deplasează în afară locuinței pe timp de noapte, în intervalul 22.00 - 6.00. Această poate fi printată şi completată sau poate fi scrisă de mână şi, împreună cu documentul de identitate, trebuie prezentată Poliţiei şi Jandarmeriei la control. 

Persoanele care completează declaraţia pe proprie răspundere vor trebui să precizeze motivul deplasării, precum şi intervalul în care se deplasează şi punctele între care merge. Opţiunile de deplasare sunt: de la domiciliu la locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată,  consult medical de specialitate care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu; asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor; desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, sau legat de nevoile animalelor de companie sau pentru rezolvarea unei situaţii urgențe, care trebuie precizată.

Citește și:

Iată formularele de care ai nevoie dacă circuli noaptea! Le poți decupa și din ziarul Click! de luni, 23 martie

Lista amenzilor dacă nu respecți Ordonanța Militară. Poți scoate până la 5.000 de lei din buzunare!

Mai multe