VIDEO Se demolează pe Șos. Fabrica de Glucoză. ”Ne-au azvârlit în stradă ca pe niște animale”

29 august 2018 17:58   Național
Ultima actualizare:

După opt ani de tergiversări, au început lucrările la supralărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză, din Capitală. Ieri, muncitorii au intrat cu buldozerele în casele deja expropriate. Încă mai erau totuși chiriași care locuiau în ele abuziv și au fost scoși în stradă cu tot ce aveau. ”Ne-au azvârlit ca pe niște animale”, s-a plâns o femeie, care a rămas sub cerul liber.

Paturi, aragaze, frigidere și multe bagaje. Toate erau scoase pe trotuarele de pe Șos. Fabrica de Glucoză, din sectorul 2. Cei care locuiau încă abuziv în casele de la stradă au fost dați afară de către polițiștii locali.

Lucrarea de demolare a construcțiilor care stau în calea viitoarelor benzi de circulație a început astăzi. În curțile unor imobile se defrișau copacii, în timp ce alte case aveau deja o parte din ziduri puse la pământ.

Pe Maritina Mătăsaru (55 de ani) am găsit-o pe trotuar. Stătea pe un scăunel, înconjurată de tot ce a agonisit într-o viață.

”Ne-au azvârlit în stradă ca pe niște animale, la ora 9.00. Stăteam cu chirie în două cămăruțe cu soțul și nepotul de 18 ani. E adevărat că în ultimul timp nu mai plătisem chirie, pentru că proprietarul fusese expropriat de Primăria Capitalei. Dar unde să mă duc? Soțul caută acum disperat un loc unde să putem sta”, ne-a spus plângând femeia.

De 22 de ani așteaptă o locuință socială

În 1996, a depus cerere pentru locuință socială la Primăria Sectorului 2, dar nici până acum nu s-a găsit o soluție pentru familia ei numeroasă: are șase copii, care între timp au devenit adulți.

Cei care se ocupă cu vânzarea de fier vechi au fost și ei prezenți. Au aflat de la un locatar că se demolează și au venit să radă tot.

”Muncim ca să facem și noi un ban, nu dăm în cap ”, ne-a spus unul dintre bărbați, în timp ce umplea o dubă. Șos. Fabrica de Glucoză ar trebui să fie gata în 12 luni, după cum a promis ieri primarul general Gabriela Firea.

În 12 luni e gata strada

Supralărgirea la două bezi pe sens costă 12,3 milioane de euro și este deosebit de importantă deoarece această strada va prelua o parte din traficul de pe Autostrada București-Ploiești, când va intra în Capitală.

În plus, în zonă s-au construit mai multe clădiri de birouri și locuințe, iar cei care locuiesc sau lucreaza stau blocați pe arteră zeci de minute. Șoseaua de viteză ar trebui să intre în București până la finalul acestui an.

Gabriela Firea a prezentat situaţia proiectelor de infrastructură

- Pasajul Ciurel va fi gata până la finalul anului viitor, a declarat primarul general, Gabriela Firea, într-o conferință privind stadiul marilor proiecte de infrastructură din București.

„Primul proiect pe care vreau să vi-l aduc în atenţie este străpungerea Ciurel - Nod Virtuţii. Acesta trebuia să fie finalizat acum patru ani, când l-am preluat era un proiect complet blocat, erau grave probleme financiare. S-au făcut eforturi pentru recuperarea întârzierilor astfel încât tronsonul e realizat în proporţie de 90%. Procentele sunt aproape de finalizare, termenul de finalizare e strâns legat de exproprieri”, a declarat, astăzi, edilul.

- Potrivit acestuia, traseul drumului expres spre autostrada A1, ce se va realiza în continuarea Pasajului Ciurel, a fost modificat astfel încât să nu necesite 200 de exproprieri, ci doar 20. Edilul nu a spus pe unde va trece, dar proiectul va fi supus aprobării Consiliului General;

- În ceea ce privește lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, primarul general a declarat că în câteva zile va fi predat studiul de fezabilitate;

Firea spune că acesta va avea două benzi pe sens dar şi piste de biciclete. Ca noutate, în această zonă, se va realiza și o parcare park&ride;

- Ca proiecte viitoare, municipalitatea lucrează acum la studiile de fezabilitate pentru pasajele Doamna Ghica, Andronache  și Petricani, dar și pentru 11 pasarele ciclopietonale.

„Pasajul Doamna Ghica și Pasajul Andronache au termen de finalizare 3 luni”, a transmis primarul PSD.

Totodată, acesta a anunțat că au fost identificate nouă zone cu circulaţie intensă, unde vor fi construite 11 pasarele ciclopietonale. Contractul pentru ele  a fost deja semnat.

Mai multe