VIDEO Timişoara, după 29 de ani
Astăzi de împlinesc 29 de ani de când s-a aprins flacăra revoluţiei române, la Timişoara! Sunt 29 de ani de când românii s-au ridicat împotriva unui sistem totalitar. S-au opus ordinelor criminale venite de la Bucureşti, executate de câţiva indivizi zeloşi care nu au înţeles că un mort, un rănit sau un arestat pot scoate în stradă mii de oameni. Timişoara este vârful de lance care a schimbat soarta României.
În dupa-amiaza zilei de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului. La un moment dat, din multime, cineva a strigat "Libertate!". Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand "Jos Ceausescu!" In drum, ei au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale. In zona au fost trimise trupele de militie si pompierii care au incercat sa ii opreasca pe manifestanti si.
Vestea ca centrul Timisoarei a fost devastat, iar o multime de oameni au fost saltati de militie de pe strada si azvarliti dupa gratii s-a imprastiat cu repeziciune in oras. Mesajele transmise din gura in gura au fost insotite de un apel la solidaritate. Practic, 16 decembrie a reprezentat inceputul sfarsitului pentru comunismul din Europa de est
A urmat insa 17 decembrie, ziua in care armata romana a primit ordin de tragere si a deschis focul impotriva propriului popor.
În urmă cu 29 de ani, timp de câteva ore, manifestanţii au fost hăituţi de trupele ministerului de interne. Mulţimea a fost dispersată, dar vestea confruntărilor s-a răspândit în toate colţurile oraşului. Cei care au scapat de primul val de arestări au plecat spre case jurând să se întoarcă a doua zi, pe 17 decembrie.