VIDEO. Ursoaică accidentată de mașină pe DN1, în Brașov. Are fractură de femur
O ursoaică în vârstă de doi ani a fost rănită, vineri dimineață, de o mașină, pe DN1. Un șofer nu a reușit s-o vadă la timp și a lovit-o în plin. Din impact, ursoaica s-a ales cu fractură de femur. Din fericire a ajuns pe mâna veterinarilor care au sedat-o și acum se află sub tratament. Nu același lucru s-a întâmplat, joi cu un urs, lovit de asemnea, de o mașină, pe un drum din Sibiu. Acesta a agonizat până a murit sub privirile autorităților.
Accidentul s-a întâmplat vineri dimineață, DN 1, la kilometrul 155, la ieşire din Braşov spre Dâmbul Morii, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov.
Imediat, reprezentanții poliției, ai Asociației Milioane de Prieteni, cei de la Romsilva și Institutul de Cercetari și Amenajari Silvice au venit la fața locului. Autoritățile au anunțat Garda de Mediu. Animalul a fost ridicat și dus la veterinar unde a primit îngrijiri medicale.
Sursa video: Newsbv.ro
Autoritățile s-au mobilizat în acest caz.
Un urs a murit în agonie la Sibiu
Joi, un alt urs a fost lovit de o mașină pe un drum din județul Sibiu. În cazul său nu s-a știut cum să se acționeze, astfel că bietul animal a agonizat până a murit.
În ultima perioadă, tot mai mulți urși ies din pădure și se înreaptă spre zonele populate de oameni. Și acest fapt este posibil din cauză că nu se respectă legea.
Marius Marinescu, inițiatorul Legii protecției animalelor spune că este o tragedie ce se întâmplă, iar de vină sunt autoritățile: ” Habitatul urșilor a fost distrus sau a fost întrerupt prin tot felul de șosele fără a ține cont de protecția animalelor și de a construi subtraversări pentru animale sau supra traversări cum este în lumea civilizată. Mai mult, șoselele din România nu sunt protejate de garduri și astfel animalele pot ajunge oricând pe carosabil”.
O altă problemă ar fi, în opinia lui Marinescu, faptul că cei care dețin fondurile de vânătoare nu pun mâncare urșilor în pădure așa cum obligă Legea 407/2006. De asemenea, ar fi necesară și înființarea unor rezervații pentru animalele sălbatice bolnave sau rănite care nu mai pot trăi în libertate, cum este cea de la Zărnești, înființată de un francez.
Cum trebuiau să acționeze autoritățileîn cazul ursului mort la Sibiu
Potrivit lui Marius Marinescu, poliția trebuia să cheme în primul rând pe cei de la Autoritatea Sanitar Veterinară care puteau să salveze animalul. ”Apoi trebuia să deschidă imediat o anchetă în acest caz. Să vadă care este cauza acestui accident. Poate animalul a fost lovint inteționat de o mașină. Ar fi vorba despre cruzime împotriva animalelor, iar sancțiunea este de la 6 luni la 3 ani de zile sau amendă de 10.000 de lei. Poate a fost vorba despre braconaj și atunci ar putea fi vorba despre pedeapsa cu închisoarea de până la 5 ani. Pe de altă parte ar trebui înființată o Poliție a animalelor care să funcționeze și ca un SMURD”, a mai spus Marius Marinescu.