Vin patru zile cu peste 40°C

22 august 2012 15:47   Național
Ultima actualizare:

Avertizarea este valabilă până duminică, iar judeţele cu cod portocaliu sunt Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Brăila.

Astăzi, canicula se va intensifica în regiunile sudice, iar în zilele următoare se va extinde şi în cele vestice. „În Câmpia de Vest, Câmpia Română şi sud-vestul Transilvaniei, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 41 de grade, în Lunca Dunării se vor înregistra izolat şi 42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat", arată avertizarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Valul de căldură se va intensifica şi în restul ţării, însă numai la nivel de cod galben. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 38 de grade în toate zonele de câmpie, deal şi podiş, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul de 80 al disconfortului termic.

Arma împotriva caniculei: îngheţata!

Nici o zi de vară fără îngheţată! Cu frişcă, cacao, fructe, la cornet sau pahar, acest deliciu rece rămâne printre preferinţele românilor în zilele toride.

Producătorii şi comercianţii de îngheţată nu-şi mai încap în piele de fericire: mai multe grade afară, mai mulţi bani în buzunarul lor.

Conform statisticilor, în preferinţele românilor se regăsesc torturile şi îngheţata la pahar sau cupă. Specialiştii au calculat că un român mănâncă anual 2,2 kilograme de îngheţată, iar producţia totală naţională este estimată la 33.000-35.000 de tone pe an.

Mai multe