Vine primăvara! Arlie se întoarce acasă

16 februarie 2017 21:02   Național
Ultima actualizare:

Gata, vine primăvara! Acest lucru îl confirmă şi Arlie, cea mai iubită pasăre din România care a început migraţia de primăvară în data de 11 februarie. În primele trei zile ale călătoriei sale spre ţara noastră, acvila a parcurs în zbor circa 500 km în direcţia nord-est.

Vă era dor de Arlie? Simpatica acvilă monitorizată prin satelit de specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR) şi-a terminat vacanţa în ţările calde şi e în drum spre locul de cuibărit din judeţul Braşov. Pentru al patrulea an consecutiv, pasărea şi-a petrecut iarna în Namibia. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 şi 2016), Arlie a plecat spre cuibul ei din Ferivoi, Făgăraş, cu o întârziere de trei zile.

“În primele trei zile ale călătoriei sale spre ţara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcţia nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est şi apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente şi 17 ţări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria”, ne-a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare SOR.

Arlie a devenit ultimul mohican din proiectul dedicat monitorizării şi conservării acvilelor ţipătoare mici din România. Din cele 18 acvile monitorizate, Arlie şi Erika erau singurele păsări care mai erau în viaţă sau de pe care nu căzuse transmiţătorul în 2015. Din păcate însă, e foarte posibil ca surata ei Erika să fi murit, pentru că emiţătorul ei nu mai transmite semnale din primăvara lui 2016.

Ianuarie 2017, o lună foarte călduroasă

Noi am tremurat de frig, dar la nivelul planetei luna ianuarie a fost una foarte caldă. În 137 de ani de când se fac înregistrări, a fost a treia oară când temperaturile au fost mai ridicate decât era normal, spun cercetătorii de la NASA. După ce au analizat valorile înregistrate în prima lună a anului 2017, au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: temperatura a fost cu 0,92 grade Celsius mai ridicată decât temperatura medie din lunile ianuarie din perioada 1951-1980. O hartă a lunii arată că cea mai mare anomalie a fost în America de Nord şi în Siberia, unde a fost mult mai cald decât în mod obişnuit. Ceilalţi doi ani în care s-au depăşit normele de temperatură pentru luna ianuarie au fost 2016 şi 2007.

Mai multe