Viorica Dăncilă, huiduită la Constanţa: «Parlamentul trebuie să adopte un proiect pentru a opri defăimarea»
Viorica Dăncilă a fost huiduită, duminică, de câţiva protestatari, la sosirea la Centrul Expoziţional Constanţa, unde urma să se întâlnească cu Organizaţia de pensionari a PSD.
Premierul a declarat că oamenii „protestează împotriva punctului de pensie” şi că „Parlamentul României să adopte un act normativ prin care să oprească calomnia şi defăimarea”. Liviu Dragnea vorbea din primăvara anului trecut despre adoptarea unei legi împotriva defăimării.
La sosirea premierului, protestatarii au strigat ”Analfabeta!”
În zonă, au venit şi jandarmii, pentru că între protestatari şi membrii PSD au avut loc schimburi dure de replici înaintea sosirii Vioricăi Dăncilă.
„Am înţeles că cetăţenii din Constanţa ca şi cetăţenii din alte judeţe vor proiecte, vor respect, dar oamenii aceştia nu ştiu ce e acela respect, nu ştiu ce e aceea discuţie, dialog constructiv, o parte dintre ei, unul dintre ei, nici nu mai ştiu cum îl cheamă că e prea puţin important, am avut o discuţie la Palatul Victoria şi l-am întrebat: ce vrei concret? Îmi povestea de acum 10 ani, că nu ştiu ce a vrut el şi nu i s-a dat. Oamenii pot face diferenţa între bine şi rău. Astfel de oameni, sunt oameni - vedeţi că sunt foarte puţini - sunt oameni care nu au intenţii bune, nici pentru români, nici pentru această ţară. Dacă aveau intenţii bune, spuneau ceea ce îi deranjează. Din ceea ce am înţeles eu astăzi şi într-o zi atât de importantă pentru toţi pensionarii, faptul că vii să protestezi, eu înţeleg că ei protestează împotriva punctului de pensie”, a declarat Viorica Dăncilă.
Întrebată despre faptul că pe o pancartă scria „guvernaţi pentru infractori”, Dăncilă a replicat: „Cred că trebuie să se uite prima dată în ograda proprie, pe urmă să vorbească astfel despre guvern şi eu cred că la un moment dat vor trebui legitimaţi şi acest Guvern ar trebui să-i cheme cineva să spună care infractori, pentru ce infractori, ce a făcut acest guvern ca să favorizeze infractorii? Dimpotrivă. Eu ştiu că acum o săptămână am adoptat o serie de acte normative tocmai pentru oprirea criminalităţii în România. Dar cred că societatea şi sper să se întâmple acest lucru sau Parlamentul României să adopte un act normativ prin care să oprească calomnia şi defăimarea. Nu ăsta este poporul român. Poporul român este un popor care respectă pentru a fi respectaţi. Sunt aceiaşi oameni care vin de la Bucureşti la Constanţa, la Baia Mare, la Iaşi, sunt oameni cu agenda proprie, iar pentru noi agenda este agenda cetăţeanului. Deci încercăm să îi ignorăm”.
Întrebată dacă va iniţia un proiect de lege în acest sens, Viorica Dăncilă a declarat: „Eu nu sunt parlamentar. Daca aş fi parlamentar, aş iniţia un astfel de proiect. Cred că în orice ţară civilizată, dacă vrem cu adevărat să fim europeni şi eu sunt un proeuropean convins, dacă vrem într-adevăr să fim respectaţi, abordarea noastră trebuie să fie alta. Nu pot câţiva indivizi pe care îi vedem de fiecare dată să jignească pe toată lumea, să aibă o atitudine care nu este specifică poporului român. Acest lucru strică imaginea atât a unui judeţ, pentru că mulţi nu ştiu că cetăţenii aceştia sunr veniţi de la Bucureşti”.
„Nimeni nu încalcă libertatea de exprimare, dar mai este vorba şi de cei 7 ani de acasă şi de modul în care te raportezi. Eu nu am jignit pe nimeni şi nu o să jignesc nici pe dânşii, cu toate că ei o fac de fiecare dată. Nu am să jignesc pentru că eu sunt convinsă că oamenii fac diferenţa”, a mai declarat premierul.
Încă de la începutul anului trecut, fostul lider al PSD Liviu Dragnea a vorbit despre intenţia adoptării unei Legi a defăimării, potrivit news.ro.
”Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni - gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară - aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic. Am spus că trebuie să facem o lege care să dea dreptul statului român să corecteze aceste lucruri. Nu ştiu acum cum, dar în alte ţări poate există aşa ceva. Nu poţi să stai indiferent şi inactiv. Vi se pare bine ca despre ţara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase? Eu nu vorbesc de infracţiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi”, declara Liviu Dragnea, în martie 2018.