Viorica Dăncilă împlinește 55 de ani. 654 de zile a fost premier, acum este șomeră

16 decembrie 2019 14:42   Național
Ultima actualizare:

Fostul premier Viorica Dăncilă împlinește astăzi, 16 decembrie, 55 de ani. A fost primul prim-ministru femeie în România și a vrut să devină și primul președinte femeie. 3,350 de milioane de români au votat-o, dar nu au fost suficiente voturi pentru Cotroceni. A fost înlăturată și de la șefia PSD. Azi, este șomeră.

Fostul premier Viorica Dăncilă împlinește astăzi, 16 decembrie, 55 de ani. A fost o necunoscută pentru românii de rând, până în 19 ianuarie 2018 când Liviu Dragnea a propus-o în funcția de premier. Viorica Vasilica Dăncilă este membru PSD din 1996, dar nu a fost în prim-plan. Până pe 29 ianuarie 2018, a fost europarlamentar. Pe timpul mandatului de la Bruxelles, aceasta a fost vicepreședintă a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membră în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.

  • S-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiori de Vede, făcând parte din organizaţia judeţeană  PSD Teleorman.
  • Este căsătorită cu Cristinel Dăncilă.
  • Împreună, cei doi au un fiu, Victor Florin, pe care l-au înfiat când acesta avea cateva săptămâni.
  • Viorica Dăncilă a urmat Liceul Energetic din Ploiești (1978-1982).
  • În 1988 a absolvit Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti.
  • În perioada 2004 – 2006 a urmat Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Administraţie Publică.
  • Ea a devenit membru al PSD în 1996, ajungând în 2015 președinte al organizației de femei a PSD.
  • Din ianuarie 2009, pană la numirea în funcție de prim-ministru în ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar din partea PSD.

Viorica Dăncilă, premier pentru 654 de zile

Viorica Dăncilă a avut un mandat de un an şi opt luni (654 de zile), la Palatul Victoria.

A rezistat cel mai mult la Palatul Victoria, în guvernarea PSD în care Liviu Dragnea a schimbat doi premieri, după doar şase luni de mandat, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

Pe toată această perioadă a avut numeroase conflicte cu preşedintele Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a anunţat că România va muta Ambasada României în Israel de la Tel Aviv, la Ierusalim, declanşând un întreg scandal diplomatic. Acela a fost momentul în care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, iar relaţiile instituţionale s-au răcit din ce în ce mai mult.

Pe 27 mai 2019, Viorica Dăncilă a devenit preşedintele interimar al PSD, după ce Liviu Dragnea a ajuns la pușcărie, condamnat 3 ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Viorica Dăncilă a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale 2019. A ajuns în turul doi, dar a pierdut în fața lui Klaus Iohannis. A pierdut apoi șefia PSD, iar acum este șomeră. Are o promisiune că va conduce Organizaţiei de Femei a PSD, dar trebuie să aștepte congresul.

Viorica Dăncilă este șomeră

Fostul premier și președinte PSD, Viorica Dăncilă, a fost surprinsă în ziua de 1 Decembrie în timp ce își făcea cumpărăturile la un supermarket din Ploiești Shopping City. Imaginea a fost făcută publică de un ploieștean, care a postat fotografia pe Facebook. Cel mai probabil, conform publicației locale, fostul premier a venit să-și viziteze tatăl, de Sărbători, care locuiește într-un cartier din Ploiești.

Fotografia postată pe rețeaua de socializare a strâns zeci de reacții, iar printre comentarii s-au regăsit și aprecieri de genul „Până la urmă e și ea un om ca toți oamenii”, sau „Oare Iohannis își face cumpărăturile singur?”. Viorica Dăncilă a acceptat, de asemenea, să se pozeze cu diverse persoane aflate întâmplător în magazin și care au vrut să se fotografieze cu ea.

Pe 5 decembrie, fostul premier a apărut la ședința Comitetului Executiv Național al PSD fără celebrul coc: a avut părul strâns într-o ”coadă de cal”, prinsă cu o clemă banală, din plastic. În ultimele zile, Viorica Dăncilă nu a mai fost văzută în public.

Citește și:

Viorica Dăncilă a renunțat la celebrul coc. Și-a prins părul într-o «coadă de cal»

Viorica Dăncilă, extensii de gene, tocuri-cui și ceas de firmă. Care sunt bijuteriile de care nu se desparte

Mai multe