Virusul ucigaș face ravagii! 15 județe și Capitala sunt pe un trend ascendent al infectărilor cu COVID-19
32% din totalul noilor cazuri de COVID-19 sunt în Bucureşti, Prahova, Argeş, Bihor şi Timiş. Numărul românilor confirmaţi cu noul coronavirus a depăşit 76.000, în timp ce trendul ascendent de infectare cu SARS-CoV-2 se menţine în 15 judeţe. Acestea sunt datele îngrijorătoare primite de la autorităţi.
Numărul românilor confirmaţi cu noul coronavirus rămâne ridicat, în timp ce trendul ascendent de infectare cu SARS-CoV-2 se menţine în 15 judeţe, arată un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), realizat pentru săptămâna 10-16 august. Cele 15 judeţe cu trend ascendent al numărului de îmbolnăviri sunt: Alba, Bihor, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Satu Mare, Sibiu, Vaslui şi Vâlcea. În acelaşi timp, în Capitală, trendul crescător este unul stabil, potrivit INSP. Cifrele arată că cele mai multe cazuri, 32% din totalul celor înregistrate în această perioadă, au fost în Bucureşti, Prahova, Argeş, Bihor şi Timiş. Cele mai multe decese au fost înregistrate în Prahova, Argeş, Timiş, Bacău şi Bihor. Aproape 80% din totalul deceselor au fost la persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Profilul bolnavilor de COVID-19
Aproape 95% din totalul celor care şi-au pierdut viaţa din cauza noului coronavirus aveau cel puţin o comorbiditate. Cei mai mulţi pacienţi aveau afecţiuni cardiovasculare, urmaţi de cei cu diabet, afecţiuni neurologice, afecţiuni renale, obezitate, afecţiuni pulmonare şi cancer. Din totalul celor peste 76.000 de cazuri de COVID-19 confirmate în România, peste 16.000 provin din categoria persoanelor care au între 40 şi 49 de ani, echivalentul a 22% din total. A doua cea mai expusă categorie în faţa infectării cu noul coronavirus este cea a persoanelor cu vârsta între 50 şi 59 de ani. Din această categorie de vârstă au fost infectate până în prezent 15.101 de persoane, 21% din totalul cazurilor. Din totalul de infectări de la nivel naţional, 15% provin din categoria de vârstă 30-39 de ani, 14% din categoria 60-69 de ani, iar 9% din categoria 20-29 de ani. Vârstnicii cu vârste cuprinse între 70-79 de ani au o pondere de 8% din totalul infectărilor, iar cei de peste 80 de ani de 5%. Din păcate, însă cele mai multe decese sunt din aceste ultimele categorii de vârstă.
O mutaţie a virusului, mult mai contagioasă
Mutaţia D614G a virusului SARS-CoV-2, caracterizată de unii oameni de ştiinţă ca fiind de până la 10 ori mai contagioasă în culturi celulare, a fost detectată încă de acum două luni la 96% dintre pacienţii din România testaţi în cadrul studiului desfăşurat de clinica MedLife. Astfel, din cele 100 de probe analizate începând cu luna iunie, provenite de la pacienţi infectaţi din diferite regiuni geografice ale ţării, doar 4 nu prezentau această mutaţie.
„Mai mulţi cercetători din Statele Unite şi Marea Britanie au suspectat faptul că mutaţia D614G ar fi mai contagioasă, întrucât, de la apariţia acesteia, în februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceştia au arătat că pacienţii care sunt infectaţi cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare, fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă, de până la 10 ori mai mare”.