Vom avea 12.000 de noi meseriaşi

3 noiembrie 2014 0:27   Național
Ultima actualizare:

În fiecare din ultimii ani, circa 100.000 de absolvenţi de gimnaziu nu vin sau nu promovează Evaluarea naţională. Cei mai mulţi dintre ei sunt admişi la liceu cu medii sub 4.00 şi termină liceul cu greu, în loc să înveţe o meserie. O soluţie bună ar fi să se înscrie la o şcoală profesională.

Nu le place cartea, dar nici nu vor să înveţe vreo meserie. Abia din acest an numărul de absolvenţi de clasa a VIII care s-au înscris la o şcoală profesională a crescut. Practic, în 2015, vor fi 12.000 de noi meseriaşi, iar în 2016 numărul va creşte de trei ori, la peste 35.000 de absolvenţi. Sunt şcoli profesionale în toată ţara, în meserii foarte căutate. Mai mult, şcolile au contracte pentru perioadele de ucenicie cu firme care au acceptat să angajeze pe acei absolvenţi care promovează examenul de certificare a calificării. 

De pildă, în Capitală, mai multe hoteluri şi restaurante primesc în practică, apoi vor angaja, bucătari, patiseri, preparatori produse din carne, ospătari, absolvenţi ai şcolilor profesionale cu aceste profiluri. De asemenea, unele din cele mai importante firme auto din Bucureşti vor angaja mecanici, vopsitori şi tinichigii auto.

Condiţia pentru a fi angajat la una din firme este promovarea examenului de certificare a calificării profesionale, ceea ce înseamnă că absolventul a învăţat bine meseria. Acestea sunt programate în două sesiuni, în februarie şi în august 2015, informează Ministerul Educaţiei. Absolvenţii din promoţiile anterioare se pot prezenta pentru susţinerea acestor examene.

Pentru fiecare elev există un angajator

Şcolile profesionale care funcţionează în acest moment au contracte cu angajatori care caută meseriaşi. În acest fel, absolvenţii şcolilor profesionale vor fi pregătiţi în cele mai diverse meserii, necesare pe plan local. Iată câteva exemple:

- În Capitală, sunt 10 şcoli, care vor da 336 de absolvenţi pregătiţi în 11 calificări. 18 firme îi vor angaja, dacă promovează examenul de certificare.

- În judeţul Braşov, vor fi 586 de absolvenţi, de la 26 de unităţi de învăţământ, pregătiţi în 19 calificări, majoritatea pentru service-uri auto şi agroturism.

- În Timiş, vor fi 280 de absolvenţi, pregătiţi în 7 meserii, majoritatea în construcţii şi industria alimentară. Îi aşteaptă 25 de angajatori.

- În Mararmureş, 48 de firme vor să angajeze pe cei 336 de elevi de profesională. Majoritatea învaţă acum meserii din construcţii, service-uri auto, dar şi pentru saloane de frizerie sau restaurant.

- Pe Litoral, la Mangalia, sunt şcoliţi ospătari şi lucrători în turism, iar la Cluj sunt foarte multe locuri pentru mecanici auto.

Vor fi două sesiuni de examene

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenţilor învăţământului profesionale, nivelul 3 de calificare, sesiunea iulie:

- Înscrierea candidaţilor: 20 - 24 iulie 2015

- Desfăşurarea probelor de examen: 27 - 28 iulie 2015

- Afişarea rezultatelor finale: 29 iulie 2015

Sesiunea august:

- Înscrierea: 3 - 7 august 2015

- Desfăşurarea probelor: 10 - 11 august 2015

- Afişarea rezultatelor finale: 12 august 2015.

Mai multe