Vom avea Loteria bonurilor la fructe şi legume?

22 aprilie 2015 21:05   Național
Ultima actualizare:

Premiul pentru un bon fiscal câştigător a scăzut deja sub 100 de lei şi mai sunt 19 zile până expiră termenul de revendicare. Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, spune că sistemul de premiere va fi modificat curând.

Premierul Victor Ponta a recunoscut că prima extragere care a avut loc la Loteria bonurilor fiscale a fost un semi-eşec şi tocmai de aceea Ministerul Finanţelor ia în calcul schimbarea sistemului. Nu s-au aşteptat să fie atât de mulţi oameni care păstrează bonurile de la cumpărături. După prima extragere, aproape 9.150 de persoane au depus cereri pentru revendicarea premiilor (au avut bonuri fiscale emise la data de 7 februarie, cu valoarea cuprinsă între 6 lei şi 6,99 lei), potrivit celor mai recente date ale ANAF.

Ca urmare, câştigul a ajuns la circa 109 lei de persoană. Acum, oficialii vor să reorganizeze sistemul de premiere ca să semene cu cel de la Loto 6/49. Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici spune că asta s-ar putea face extrăgând încă două cifre. De pildă, suma să nu fie 6 lei, cum a fost la 13 aprilie, ci 6 lei şi 39 de bani. În cazul acesta, bonurile care au valoarea exact 6 lei şi 39 de bani vor fi de categoria întâi, cu premiul cel mai mare. Cele cu valori de la 6 lei şi 30 de bani, la 6 lei şi 39 vor fi de categoria a doua, iar cele care au doar cifra 6 vor fi de categoria a treia. În paralel, autorităţile au de gând să dubleze loteria actuală cu încă una specială, destinată bonurilor fiscale din zonele cu evaziunea fiscală mare. Eugen Teodorovici propune organizarea unor extrageri lunare la care doar bonurile fiscale emise pentru un anumit tip de produse să fie admise. “Ideea e să mergem pe zonele unde evaziunea fiscală este ridicată. Este o propunere de a face, lunar, o astfel de tombolă a bonurilor fiscale venite din această zonă. Într-o lună să fie legumele şi fructele, în alta băuturile alcoolice, de exemplu”, a spus Teodorovici, adăugând că tombola pe aceste domenii ar urma să intre în vigoare în iunie-iulie cel târziu.

Bacşişul va fi scris pe un bon fiscal separat

Guvernul a decis să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat. Decizia a fost luată ieri de Guvern şi va fi aplicată de la data publicării în Monitorul Oficial, scrie Mediafax. Va fi interzis firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal şi contabil, se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. Firmele stabilesc dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor. Şi aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse şi tarifului perceput pe kilometru, şi un bon fiscal pentru bacşişul dat de client taximetristului. Refuzul de a prezenta inspectorilor sumele din buzunar va fi sancţionată cu amendă între 1.000-1.500 lei. La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei vor fi înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.

Mai multe