Vom plăti cu până la 16% mai mult pentru impozitul pe casă

12 decembrie 2012 16:55   Național
Ultima actualizare:

Un an greu se încheie cu veşti proaste. După un lung şir de scumpiri, Guvernul a avizat, ieri, încă o majorare: a taxelor şi impozitelor locale. Vom plăti cu 16,05% mai mult decât până acum. Premierul Ponta a declarat, însă, că Executivul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia.

Cine spera că anul viitor o vom duce mai bine va rămâne doar cu speranţa, întrucât guvernanţii au decis că mai e loc de o majorare în ceea ce priveşte taxele şi impozitele locale.

Mai exact, ieri, au avizat mărirea acestora cu 16,05%, adică rata inflaţiei pe ultimii trei ani, începând cu ianuarie 2013, potrivit Mediafax. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că autorităţile locale au dreptul să crească taxele, dar numai dacă au nevoie de mai mulţi bani la buget: "În şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre de Guvern promovată de domnul Ungureanu, hotărâre care dă voie, conform legii, autorităţilor locale să crească taxele locale odată cu inflaţia. Nu o public până nu se lămureşte foarte clar că Guvernul nu obligă, ci doar dă dreptul autorităţilor locale să actualizeze taxele locale cu inflaţia".

În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp, la 935 lei/mp în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare; de la 478 lei/mp, la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp, la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp, la 159 lei/mp, fără utilităţi. De pildă, pentru un apartament cu două camere la bloc, într-un cartier bucureştean, se plăteşte acum între 68 şi 130 de lei, iar de la 1 ianuarie 2013, se va plăti între 79 şi 150 de lei. Sumele diferă de la un cartier la altul, precum şi în funcţie de anul şi materialele de construcţie. HG se va aplica după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Constanţa - cel mai scump impozit, Timişoara - cel mai ieftin

Click! vă prezintă cât ar urma să crească impozitele pe clădiri în câteva mari oraşe. Depinde însă de consiliile locale dacă vor aplica acelaşi procent de majorare, de 16,05%, sau vor decide să lase taxele locale neschimbate. Astfel se explică diferenţele apărute între Constanţa, de exemplu, şi Timişoara.

Tichetele de masă şi transportul gratuit cu CFR rămân sistate şi în 2013

O altă veste proastă a venit tot de la Guvern, care a stabilit că nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, transmite Mediafax. Mai mult, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că proiectul de ordonanţă a fost aprobat de Guvern în şedinţa de ieri.

Mugur Isărescu: «La anul, nu mai trebuie să strângem şurubul»

Deşi dinspre Guvern vin numai veşti proaste pentru anul care urmează, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, e optimist.

"Eu cred că România are şanse să aibă creştere economică importantă de la anul, chiar mai mare decât în acest an indiferent ce se întâmplă în Europa", a apreciat Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, programul fiscal a fost menţinut în limitele stabilite în pofida anului electoral şi a ajustărilor succesive din ultimii ani, astfel că România va ieşi din procedura de deficit excesiv.

"Cred că, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie să strângem şurubul. Trebuie să fim doar chibzuiţi şi să facem dozajul de aşa natură, încât să nu mai fim nevoiţi să tăiem şi să strângem", a spus Isărescu.

Mai multe