Vom plăti toţi daunele pentru bebeluşii arşi la Giuleşti
Ştire şoc, marţi (6 octombrie), la Ministerul Sănătăţii! Un executor judecătoresc şi avocaţii victimelor tragediei de la Maternitatea Giuleşti au venit să pună sechestru pe bunurile instituţiei. Când toţi credeau că rămân fără fonduri şi salarii, cele două părţi au ajuns la o înţelegere.
Şase bebeluşi au murit, iar cinci au suferit arsuri grave, în august 2010, când în salonul de Terapie intensivă Nou-născuţi, de la Maternitatea Giuleşti a izbucnit un incediu, din cauza unui scurtcircuit. Instanţa a stabilit în aprilie 2015 ca victimele şi părinţii lor să primească 4 milioane de euro despăgubiri de la cei care se fac vinovaţi de tragedie, respectiv Maternitatea Giuleşti, asistenta Florentina Cîrstea care nu se afla în salon când a izbucnit focul, fiind singură pe tură, electricianul Gigel Oprea, fostul şef al spitalului prof. Bogdan Marinescu, Ministerul Sănătăţii şi Primăria Capitalei. După decizia instanţei, în 6 iunie, Ministerului Sănătăţii i s-a solicitat să trimită o listă cu bunurile ce pot fi executate pentru a se recupera suma datorată. Răspunsul n-a venit, însă, iar, ieri dimineaţă, la poarta instituţiei au bătut avocaţii victimelor şi un executor judecătoresc, ţinând cont că pe bunurile ministerului există un sechestru asigurător. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, instituţiei îi revenea să plătească a douăsprezecea parte din suma de circa patru milioane de euro, acesta fiind motivul pentru care nu se răspunsese la solicitare. După aproximativ o oră de discuţii între conducerea ministerului şi executor, s-a ajuns la o înţelegere.
«Juriştii vor recupera banii»
„Executorul a întocmit o listă cu mijloacele fixe, obiectele de inventar şi proprietăţile ministerului. S-a făcut şi un proces verbal în care ministerul s-a angajat ca, la următoarea rectificare de buget, să ceară Ministerului Finanţelor să aloce cele 4 milioane de euro pentru despăgubiri”, a completat Oana Grigore. Potrivit acesteia, conducerea de la Sănătate a luat această decizie pentru ca lucrurile să nu se complice şi mai mult: „Dacă nu ne-am fi conformat, am fi riscat să ni se blocheze conturile, fapt ce ar fi avut repercursiuni grave asupra pacienţilor. Ministerul gestionează fondurile pentru programele naţionale de sănătate şi cele pentru vaccinarea copiilor. Ar fi fost foarte grav ca aceşti bani să nu mai ajungă la bolnavi”. La rândul său, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, ieri, că „ministerul va plăti exact cât va decide instanţa. Apoi, juriştii de la minister se vor duce să recupereze banii”.
«S-a aplicat sechestru pe tot patrimoniul»
După discuţiile pe care le-a avut cu cei din conducerea Ministerului Sănătăţii, executorul judecătoresc Iulian Coşoreanu a declarat că s-a aplicat sechestru pe întreg patrimoniul de mijloace fixe ale instituţiei, dar şi asupra întregului parc de maşini. „Au voie să le folosească. Nu au voie să le înstrăineze”, a precizat executorul judecătoresc.