Vom pune pe masa de Crăciun porc din import
Românii riscă să nu aibă carne de porc autohtonă pe masa de Crăciun. În ferme au rămas tot mai puţini porci din cauza pestei, iar preţurile au crescut deja cu 25% în ultimul an. Aşa că, de Sărbători, avem toate şansele să punem pe masă carne din Spania şi Germania.
Dezastrul din ferme făcut de pesta porcină a crescut preţul cărnii cu 25% faţă de toamna anului trecut. În preajma Sărbătorilor de iarnă, producătorii anunţă noi scumpiri, după ce pesta porcină a provocat pagube de o jumătate de miliard de euro. Aşa că vom avea parte de un Crăciun scump şi fără excese anul acesta. „Dacă chinezii, cei mai mari consumatori din lume, vor continua să ceară carne de porc, preţul va creşte.
Criza de carne de porc din China a scumpit preţul pe piaţa mondială, care a ajuns la 3 euro/kg în viu. Dacă îl calculăm la carcasă mai adăugăm 20%. Cererea mare de carne din China şi Vietnam, unde pesta porcină a făcut ravagii, a influenţat preţul. Nu doar ceea ce se întâmplă pe plan naţional duce la creşteri de preţ, ci evoluţia pestei pe plan global. Cu siguranţă vom avea carne de porc pe masa de Crăciun, însă nu ştim în ce proporţii va fi românească. Foarte probabil vor fi scumpiri, însă nu putem să facem o estimare”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) citat de adevarul.ro.
Importurile au crescut cu 20%
În magazine, cea mai ieftină carne se vinde cu 17,5 lei kilogramul, coasta şi fleica de porc, în timp ce pentru muşchiuleţ, consumatorii trebuie să scoată din buzunar 22 de lei pentru un kilogram. Nici carnea tocată nu e ieftină, 15 lei kilogramul, iar ceafa de porc cu os se vinde cu 19,5 lei kilogramul. “Niciodată, producţia autohtonă nu a fost suficientă pentru aprovizionarea pieţei de consum din România.
În cei mai buni ani ai noştri se asigură un procent de 60% din necesar. Deci, eram nevoiţi să importăm 40%. Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, acum procentele s-au inversat: asigurăm 40% pentru consum şi importăm 60%. Principalele ţări din care facem aprovizionarea sunt Spania şi Germania”, a mai spus Ladoşi. În schimb, exporturile de carne de porc sunt zero, după ce, în urmă cu doi ani, ajunseseră la o cifră de 30.000 de tone anual.
Boala va ucide un sfert din porcii planetei
Ultimul raport al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare arată că virusul pestei porcine s-a răspândit în peste jumătate din teritoriul României. Sunt afectate 26 de judeţe faţă de 19 câte erau la începutul anului, iar numărul focarelor ajunsese la 792 în data de 18 noiembrie. Boala va ucide aproape un sfert din porcii de pe planetă, conform celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), informează The Guardian. Până în prezent, virusul pestei porcine a fost identificat în 50 de state, din Belgia (cea mai „vestică” ţară care se confruntă cu epidemia), până în Filipine. Chiar dacă boala nu se transmite la oameni, ea este 100% fatală în cazul porcilor.