Vom putea face rovinietă pentru 10 şi 90 de zile
O săptămână este prea puţin, iar un an poate prea mult. Tocmai de aceea, autorităţile au în plan să introducă alte două tipuri de rovinetă: cea valabilă zece zile sau o lună.
Ideea le aparţine celor de la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul delegat Dan Şova, care au propus un proiect de act normativ privind modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 15/2002 de aplicare a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale.
Dacă va fi aprobată modificarea ordonanţei, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine va actualiza normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale în termen de 90 de zile.
Există trei tipuri de vinietă
În felul acesta, ei cred că dacă vor exista pe piaţă mai multe tipuri de vinietă, şoferii vor avea de unde alege şi nu vor mai pleca la drum fără să fie în regulă. În prezent, la benzinării şi la poştă se găseşte vinieta pentru 7 zile, care costă 3 euro, pentru 30 de zile, la preţul de 7 euro şi pentru un an întreg, pentru care trebuie să plătim 28 de euro. În proiectul de act normativ nu sunt modificări de preţ la autoturisme.
Dacă acesta va trece şi va deveni parte din lege, rovinieta pentru 10 zile va costa 4 euro, iar cea pentru 90 de zile, 13 euro.
Nu plăteşti taxa de drum, rămâi fără talon
În proiectul de act normativ apare încă o noutate. Şoferii prinşi fără taxa de drum vor rămâne fără certificatul de înmatriculare. Documentul va fi reţinut până când conducătorul auto va achita amenda. Sancţiunea contravenţională porneşte de la 250 de lei pentru maşini mici şi ajunge până la 4.500 de lei, în cazul vehiculelor de transport marfă cu masa mai mare de 12 tone şi 4 axe. Anul trecut, în jur de 400.000 de şoferi au primit acasă procesele verbale.
Aici achiţi taxa de drum
Taxa de drum se poate plăti la poştă, la benzinăriile Petrom, OMV şi Mol, la punctele de lucru care aparţin Automobil Clubul Român, la birourile regionale ale Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România şi la punctele de lucru ale următoarelor firme: Scala Assistance, Medina Trans Spedition, Carisima, Peter SM 2012, Tdh Max Insurance, Pasaj, Eni România, Fortissimo, Maron Print şi Telecom Internet Services.
De asemenea, vă puteţi face rovinietă printr-un simplu SMS la numărul 7500 cu menţiunea că este disponibilă pentru cea mai mică durată de valabilitate corespunzătoare fiecărei categorii de vehicule.
Astfel, pentru categoriile A sau B este de 7 zile şi costă 2,74 de euro, respectiv 5,4 euro, iar pentru categoriile C, D, E sau F doar pentru o zi. Tariful taxei de drum se calculează la cursul BNR din ziua respectivă.
Cuantumurile taxelor de utilizare a drumurilor naţionale nu au mai fost actualizate din 2009. Astfel că proiectul de act normativ anunţă majorări, dar scăderi de tarife pentru celelalte categorii de vehicule. Pentru vehiculele de transport marfă de 3,5 - 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, faţă de 4 euro în prezent. În schimb, cele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai puţin, 16 euro sau 32 de euro, faţă de 20, respectiv 52 în prezent.
Tarife mai mari pentru rovinieta valabilă o zi vor plăti şi şoferii vehiculelor de transport marfă de 7,5 - 12 tone, de peste 12 tone cu până la trei axe sau cei ai vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.
Noile viniete, pentru autoturisme şi vehicule de marfă sub 3,5 tone
Cele două noi tipuri de vinietă vor fi disponibile, atât pentru autoturisme, cât şi pentru vehiculele de transport marfă de sub 3,5 tone, la tarife de 8, respectiv 36 de euro. În plus, autorităţile doresc ca rovinieta să fie plătită şi pentru autobuzele regiilor de transport în comun, dar şi pentru flota de maşini a instituţiilor subordonate Ministerului de Interne. În prezent, acestea sunt exceptate de la plata taxei de drum.