Vom trăi cu virusul printre noi! Epidemiologul Molnar Geza explică tot ce trebuie să facem pentru a fi în siguranță
14 mai 2020 10:15
Național
Ultima actualizare:
Indiferent dacă e sau nu stare de alertă, românii vor trebui în continuare să se protejeze de COVID - 19. Reputatul epidemiolog Molnar Geza a explicat, punct cu punct, ce trebuie să facem pentru a fi în siguranţă la birou, în parc, la locurile de joacă, în transportul în comun sau la frizerii.
Dincolo de deciziile politice pe care le vor lua autorităţile privind starea de alertă, adevarul.ro a dorit să afle de la specialişti care sunt măsurile pentru a evita să ne infectăm cu temutul virus SARS - CoV - 2. Epidemiologul profesor doctor Molnar Geza ne spune ce trebuie să facem pentru a fi în siguranţă.
- Măştile de protecţie. Purtarea acestora în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport va fi obligatorie după 15 mai. Fără discuţie, utilizarea măştilor contribuie la reducerea posibilităţii de infectare, susţine profesorul.
- Tipul de mască. Nu ne protejează 100% nici o mască, dar reduce substanţial posibilitatea de infectare a persoanei care o poartă şi a persoanei pe care dorim s-o protejăm. Improvizaţiile de genul fular, eşarfă ori măşti textile au mai mult impact psihic decât protecţie antivirală. Ca să vorbim de protecţie antivirală, discutăm de la masca chirurgicală de uz medical în sus. Sigur, cu obligativitatea, greu de respectat de populaţie, a schimbării acesteia atunci când se impregnează cu salivă, spune epidemiologul. După purtare, masca se poate steriliza, fierbe şi călca.
- Transportul în comun. Distanţarea fizică e recomandată acolo unde se poate păstra. La metrou, ca să păstrezi distanţa de 1,5 metri, ar trebui ca garnitura să fie de 5 kilometri. Va fi imposibil, dar se pot lua măsuri de comportament: nu staţi faţă în faţă pe peron sau în vagon, aştepţi următorul metrou ca să nu te înghesui dacă nu te grăbeşti, de asemenea, firmele pot stabili începerea programului de muncă la ore diferite pentru a evita aglomeraţia.
- La birou. E nevoie de un şef de tură care are autoritate şi e ascultat. Acesta trebuie să atragă atenţia să nu ne adunăm mai multe persoane la cafeluţă şi să se evite şedinţele cu foarte multe persoane. În birourile unde sunt multe persoane în aceeaşi încăpere se pot lua anumite măsuri: regruparea birourilor, reducerea numărului de persoane, purtarea măştilor.
- La fabrică. Se recomandă distanţarea şi purtarea măştii. Sunt situaţii, de exemplu, lucrul la bandă, în care fiecare are manopera lui, sau când vorbim despre activităţi care presupun efort fizic susţinut. În aceste cazuri, nu trebuie să exagerăm, iar măsurile să fie adaptate activităţii.
- Purtarea vizierelor. N-are nici un rost, deoarece să-ţi tuşească fix în faţă cineva care e infectat e o raritate. Pentru cadrele medicale, da, are sens purtarea vizierelor şi a ochelarilor de protecţie. Putem purta în schimb ochelari de soare, că şi aşa vine vara.
- La frizerie. Eu merg la frizerii şi constat că nu sunt respectate normativele prescrise de igienă, observă epidemiologul. Recomand ca frizerul să poarte mască de protecţie. Toate ustensilele şi suprafeţele să fie corect decontaminate după fiecare client. Cele mai multe frizerii au câte două scaune, ceea ce este în regulă.
- La stomatologie. După părerea mea, interdicţia în cazul cabinetelor a fost inutilă, întrucât orice stomatolog care se respectă poartă mască şi respectă condiţiile de igienă, sterilizare - decontaminare după fiecare pacient. Dacă persoana este sănătoasă, nu are febră şi nu tuşeşte, masca şi viziera îl vor proteja pe dentist.
- Activităţile economice. Dacă nu deschidem economia, va fi o tragedie. Tot ce se desfăşoară în aer liber şi există posibilitatea unei distanţări rezonabile (1, 1,5, 2 metri) trebuie să funcţioneze, după părerea mea, fără alte condiţii, opinează specialistul.
- Parcuri. Plimbatul pe alei este recomandat la toate vârstele. După ultimele date, în 2 - 5 minute la soare, virusul se distruge. Trecerea unei persoane pe lângă alta în parc sau pe stradă, indiferent că unul e infectat sau nu, nu reprezintă un risc de infectare.
- Locurile de joacă pentru copii. Slavă Domnului, în întreaga lume copiii nu sunt aproape deloc infectaţi, dar s-ar putea să fie purtători şi transmiţători de virus, astfel că sunt anumite precauţii de respectat. Recomandarea mea este ca locurile de joacă să fie folosite pentru plimbări şi să se evite datul pe balansoar sau alte dotări de sport.
- Concluzie. În condiţiile în care nu există tratament şi nici vaccin, altă metodă de a ne proteja în afara comportamentului preventiv nu există. Acesta presupune distanţarea fizică, purtarea măştii şi atenţia asupra igienei, fără a se ajunge la exagerări.