Vom trăi mai ieftin cu 4%, de la anul
Preşedintele, premierul şi partidele sunt, în sfârşit, de acord ca taxa pe valoare adăugată (TVA) să scadă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. Asta înseamnă că electronicele, mobila, hainele, încălţămintea, maşinile vor avea preţuri mai mici cu până la 4%.
Am putea cumpăra mai ieftin telefoane, televizoare, frigidere, mobilă, haine, maşini şi multe alte produse, cu preţuri mai mici cu 4%, de la anul. ”Nu ştiu dacă să îi cred sau nu. Noi suntem prea mici şi neînsemnaţi pentru politicieni. Nu cred că se gândesc la noi, ci pentru că 2016 este an electoral. Vor păcăli pe mulţi cu ieftinirile astea de 2 bani. Bine că şi-au mărit ei salariile de trei ori şi nouă ne dau mărunţiş!”, ne-a spus Nelu Costache, un pensionar din Capitală.
Acum, Parlamentul trebuie să voteze din nou întreg Codul Fiscal, săptămâna următoare, într-o sesiune specială. Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe, a anunţat că TVA va mai scădea cu un procent de la 1 ianuarie 2017, adică va ajunge la 19%. Pe 27 iunie, parlamentarii au votat în unanimitate noul Cod Fiscal, care prevedea printre altele scăderea taxei pe valoare adăugată de la 24% la 19%, însă preşedintele Iohannis a trimis legea înapoi.
Pe lângă TVA, noul Cod Fiscal prevede şi alte măsuri. De exemplu, în prima formă se desfiinţau, de la 1 ianuarie 2016, supraacciza la carburant şi taxa pe stâlp. În urma negocierilor, reprezentanţii UNPR au anunţat ieri că supraaciza la carburant rămâne în vigoare până la 1 ianuarie 2017. În schimb, se va elimina taxa pe stâlp de la 1 ianuarie 2016.
Un cuvânt important a avut guvernatorul BNR Mugur Isărescu care nu a fost de acord cu aplicarea în acelaşi timp a măsurilor prevăzute în noul Cod Fiscal şi a recomandat ca acestea să fie implementate în mai multe etape. Oricum, pentru a nu exista derapaje macroeconomice s-a decis ca Guvernul să vină la fiecare trei luni în Parlament pentru a prezenta execuţia bugetară.
Click! spune
Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, din 1 iunie, a adus vânzări record şi o creştere a consumului peste aşteptări: 22%, conform datelor Institutului Naţional pentru Statistică. Măsura Guvernului a venit după ce la 1 septembrie 2013 fusese scăzută taxa la pâine şi produse de panificaţie tot la 9%.
«Ieftinesc pe o parte, scumpesc pe alta»
- Iulian Bocancea, 60 ani, taximetrist: ”Spun că scade TVA la 20%. Să îi credem? Nu cumva vor să ne mărească alte taxe? Am simţit că s-a ieftinit mâncarea, am avut mai mulţi bani pentru alte lucruri necesare. Să sperăm că şi acum va fi la fel.”
- Liviu Stan, şofer, 38 ani: ”Ar fi foarte bine dacă se mai ieftinesc produsele. Şi când au ieftinit mâncarea am văzut că ne rămân mai mulţi bani în portofel. Nu a fost mult, dar pentru noi, oamenii de rând, contează fiecare reducere de preţ.”
- Cornel Gheorghe, şofer, 42 ani: ”Cu banii pe care îi câştig, mă limitez să cumpăr doar ce este nevoie. Chiar şi după ce s-a ieftinit mâncarea, nu mi-am permis să fac excese. Cresc singur un băiat de 17 ani, iar o ieftinire este foarte binevenită. Aş avea mai mulţi bani pentru el.”
- Florentina Perescu, 59 ani, menajeră: ”Normal că vrem să se ieftinească toate produsele! Să sperăm că politicienii noştri se vor ţine de cuvânt. De când au ieftinit mâncarea, s-a simţit la portofel.”
- Daniel Ghebenea, 39 ani, electrician: ”Ieftinesc pe o parte, dar să nu scumpească pe altă parte. Sunt sigur că aşa va fi. Noi, oamenii obişnuiţi, suntem mulţumiţi când scad preţurile. Ne rămân bani să cumpărăm mai multe lucruri necesare.”